Страшните филми наистина "вледеняват" кръвта

10609
Страшните филми наистина "вледеняват" кръвта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кръвен анализ на доброволци по време на гледане на филми на ужасите потвърдил, че страхът наистина повишава концентрацията на вещества в организма, които карат кръвта да се свива, става ясно от статия, публикувана в сп. BMJ.

От Средновековието в английския език има цяла редица изрази, свидетелстващи, че жителите на Англия от онова време са смятали, че кръвта или замръзва, охлаждайки се до ниски температури, или се свива при силни пристъпи на страх. Сходни фрази и думи има и във френския, холандския и немския език.

14 смразяващи кратки истории на ужасите

Човешкото въображение няма граници. Следващите 14 истории, които ще прочетете, са наситени с дълбок смисъл, вплетен едва в шепа думи. О...

Фриц Розендал от университета на Лайден (Нидерландия) и колегите му решили да проверят имат ли тези изрази реална биологична предпоставка, за което събрали група от две дузини доброволци, съгласни да гледат филм на ужасите по време на даването на кръв за анализ.

Половината от участниците в експеримента, въпреки обещанията на учените, била принудена да гледа не филм на ужасите, а документален филм за производството на шампанско във Франция. След гледането на всеки от филмите доброволците попълнили анкета, в която трябвало да опишат колко са били уплашени.

Както показали анализите, страхът и ужасът наистина "вледеняват" кръвта – гледането на филма на ужасите значително повишило нивото на т.нар. фактор на съсирване VIII в кръвта на около половината доброволци – един от ключовите белтъци, отговарящи за зарастването на раните и формирането на съсиреци в съдовете.

Противоположно на това документалното кино не предизвикало аналогична реакция при същите участници в експеримента – в този случай концентрацията на фактор VIII спадала почти при 90% от участниците.

Филмите на Хичкок буквално ни отнасят в техния свят

Неврофизиолози са проследили мозъчната реакция на зрителите на трилъри на Алфред Хичкок и са открили, че те буквално поглъщат човека, к...

Това говори, че този биологичен феномен е свързан със страха, а не просто с гледането на видео, което принципно потвърждава подозренията на средновековните жители на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно