Сушене на кайсии във фурната - мисията е възможна

3420
Сушене на кайсии във фурната - мисията е възможна
Снимка: iStock/Guliver

За сушене се избират големи плодове с оптимална зрялост. Презрелите кайсии бързо ще загубят формата си, а вкусът на неузрелите не е приемлив.

В стари времена обелените кайсии бяха сушени, като се подреждаха върху тави за печене и защитени от мухи по всякакъв възможен начин. Този процес отнемаше няколко дни. Днес за тази цел се използва електрическа сушилня или отворена фурна. Филийките се нареждат една върху друга, за да не залепват една за друга, като периодично се обръщат, докато спре да се отделя сока при изстискване.

Изсушеният продукт няма да изглежда толкова привлекателен и ярък като закупения, но ще бъде гарантирано безопасен.

1. За сушене можете да използвате неравни или повредени плодове, но не меки, в противен случай те ще се превърнат в пюре по време на топлинна обработка. Изплакнете кайсиите с вода, като изплакнете обилно горния космат слой и премахнете резките, ако има такива. Разделете всеки плод на две и отстранете костилката.

Какво лекуват сушените кайсии?

2. Застелете тава с хартия за печене или по-добре с тефлонова или силиконова подложка. Сушените кайсии остават по-лесно от нея, отколкото от хартия за печене. Подредете кайсиевите резени в тава за печене с кожата надолу, като оставите малко разстояние между половинките плод, за да не залепнат по време на сушенето.

3. Поставете тавата със съдържанието във фурната на 70-80 градуса и изсушете плодовете в нея за около 3-4 часа. При неравномерно сушене обърнете половинките на другата страна и продължете да сушете. Готовите половинки сушени кайсии не пускат сок при натискане.

4. Извадете изсушения продукт от фурната и го оставете да изстине, за да не се образува конденз по време на съхранение. След това оформете хартиен плик и изсипете в него сварените сушени плодове. Съхранявайте ги на тъмно, сухо и хладно място, като ги вадите при нужда.

Важни съвети:

1. Голяма партида сушени кайсии не може да се постави в една обемиста торба или платнена торба - плодовете трябва да се съхраняват в частични дози, приблизително 300 грама. В противен случай само един плод, който е започнал да плесенясва, ще съсипе целия запас. Дори ако източникът на опасност бъде открит навреме от домакинята и изхвърлен, процесът на мухъл неизбежно ще започне.

Яжте всяка вечер по 5 сушени кайсии и вижте какво ще се случи с тялото ви

2. В помещението, където се намират сушените плодове, е препоръчително да поставите сашета, пълни с вратига, лавандула, пелин или здравец. Можете да изсипете карамфил в ъглите на рафта - подправка за храна. Всички тези растения са много неприятни за кухненския молец. Сред средствата за борба с него, разбира се, има по-силни лекарства - аерозолни инсектициди, но тяхното използване не е препоръчително: химикалите лесно ще проникнат през порестия контейнер, в който се намират резените кайсия.

3. Плодовете ще изсъхнат качествено и равномерно, ако се подредят върху решетка и във фурната е включен режим на конвекция. Не е необходимо да полагате пергамент, поставете силиконов субстрат: сушените кайсии лесно се отделят от пръчките.

4. За предпочитане е да изберете средното ниво на разположение на тавата или решетката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com