Съвети как да изберем най-подходящото отопление

10471
Съвети как да изберем най-подходящото отопление
Снимка: Thinkstock

В условията на нарастващи цени и несигурни доходи през предстоящия зимен сезон изборът на отопление ще бъде от ключово значение не само за комфорта у дома, но и за бюджета на домакинството. Изборът трябва да бъде съобразен не само с личните предпочитания, но и с квадратурата на жилището, с това дали обитавате къща или апартамент, притежавате ли басейн, зимна градина, ще отоплявате ли банята, ще се нуждаете ли от топла вода. Всички тези фактори играят решаваща роля в избора на отопление. 

Направете това и сметките за отопление ще паднат двойно

Експерти изчислиха с какво ще ни излезе най-евтино да се топлим тази зима

Кой източник на топлина ще ни дойде най-добре на семейния бюджет? Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика, показват разчетите на ен...

Съвети за подходящо отопление на градското жилище

Ако живеете в град и не разполагате с двор, а апартаментът ви не е топлофициран, изборът ви на отопление се ограничава основно до газ и електричество. Липсата на дворно място прави отоплението с пелети или дърва неудачно, поради трудности в съхранението им. Достъпни и екологични варианти са с електрически котел и свързаните с него отоплителни тела, с климатици или с други отоплителни уреди, работещи на ток. Електрическите котели са с ниска първоначална инвестиция и са решение, ако бюджетът ви не позволява закупуване на по-скъпите климатици, но е важно да имате предвид, че месечните сметки при отопление с климатици ще бъдат по-ниски от тези при електрическите котели. Важно е да прецените какъв ще бъде бюджетът ви през следващите няколко месеца и ако той е скромен, изберете климатиците, с които месечната сметка ще е по-ниска. Ако нямате възможност да закупите уредите в брой, потърсете покупка на изплащане или на кредит, за да задоволите тази своя нужда. Ниска е първоначалната инвестиция при отопление с електрически печки – тип духалка, конвектор и други, но месечната сметка за електричество ще е по-висока с тях. Всяка печка има свои разход на енергия, посочен върху уреда, и позволява да изчислите колко ще ви струва топлото през зимата със съответния уред.

Термопомпените системи набират популярност сред методите за отопление на градското жилище. Те са екологично решение, съумяват да отоплят големи жилищни площи, а енергийната им ефективност е до 3 пъти по-висока в сравнение с другите електроуреди. Първоначалните инвестиции обаче са мащабни и не са за всеки джоб.

Отоплителни уреди с газ също са решение за апартамента, но трябва да боравите с тях с повишено внимание,  да избирате качествени уреди и да извършвате честа профилактика.

Предимства на отоплението с пелети

Печките на пелети са безопасен, удобен и достъпен начин за отопление на дома ви, но много хора не са запознати с този вид гориво за ото...

Съвети за избор на отопление за къща

Ако сте горд притежател на къща с двор, отопление с пелети или дърва е решение за вас. Няма нищо по-уютно, романтично и топло от камината. В случай, че се налага отопляване на цялата къща, различни системи на пелети, газ, термопомпени системи и други ще решат проблема. Вариант е и отопление на твърдо гориво, което е бюджено решение, но изисква редовно обслужване на котела – зареждане, почистване.

Изберете този начин на отопление, за да спестите пари през зимата

5 неща, които да имате предвид, когато избирате отопление?

  1. Каква площ ще отоплявате. Ако живеете в две стаи, излишно е да купувате термопомпена система или газов котел. Малките жилища се отопляват идеално с климатик или друг електроуред.
  2. Колко време прекарвате в жилището. Ако ви няма вкъщи от 8 до 8 часа, помислете дали да не се отоплявате с електрическа печка. Едва ли има нужда климатикът да работи 24 часа, докато вие прекарвате вкъщи само 8 от тях.
  3. Имате ли бойлер? Ако нямате бойлер, или ще се наложи да си закупите, или да се откажете от климатика и да потърсите друг начин за отопление с възможност за подгряване и на водата.
  4. Съобразете се и с изложението на жилището, етажът, наличието на място за съхранение на пелети, дали е саниран апартаментът. Различните жилища се нуждаят от различни решения. Ако живеете на последен етаж и не разполагате с място за съхранение на дърва, очевидно камината не е вариант за вас. Ако жилището е с южно изложение, малко е, санирано е и като цяло е по-топло, спокойно може да закупите евтини конвекторни електрически печки и да се отоплявате с тях.
  5. С кого живеете? Наличието на възрастни хора и малки деца в жилището предполага поддържане на една оптимална и постоянна температура. В този случай климатикът е отлично решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com