Съвети какво име да (не) изберете за своето дете

3117
Съвети какво име да (не) изберете за своето дете
Снимка: iStock

Всяка двойка, която очаква дете, се вълнува искрено, когато дойде време да избере име. За някои това е лесно, защото го кръщават на някоя баба или дядо, но други млади родители предпочитат да не кръщават детето си на някого, а да му изберат те име. Името е нещо за цял живот и се смята, че от него до голяма степен зависи и съдбата на човек.

Как да съставите списък с имена ?

Важно е, когато избирате име, то да е хубаво и след време детето ви да не се срамува от него. Също така е добре да се произнася лесно и да не е трудно за запомняне. За много млади родители е важно името на детето им да звучи международно и да се разбира и произнася лесно от чужденците. Когато се спрете на едно име, кажете го на глас заедно с презимето и фамилията, които вашето дете ще носи. Вижте как звучи, каква емоция ви носи, усещате ли подсъзнателно, че това име ще бъде подходящо или напротив.

Топ 10 на най-популярните имена в България

Искате да изберете модерно име

През определен период от време някои имена стават модерни. Например, през 80-те години на миналия век името Изаура е било добре познато и актуално, докато към днешна дата се свързва със сапунени сериали и по-скоро хората не го възприемат толкова добре. Инджи е също добре позната героиня от миналото и доста деца са кръстени на нея, но за младите хора това име вече е отживелица. Модите се сменят през няколко години, а името си остава за цял живот. Затова изборът на модерно име не винаги е най-доброто решение.

Искате да кръстите детето си на историческа или литературна личност

Има много имена на хора от историята и литературата, които все още са актуални и вдъхват гордост. Например, Калоян, Борис, Симеон са имена, които хората харесват. Но има други, които са по-трудни за възприемане от някои хора – Омуртаг, Тервел и др. При литературните герои също има име, които будят по-скоро усмивка и такива, които се възприемат добре. Представете си, например, едно малко сладко момиченце, което се казва Жозефина. Името не е лошо, но някак не е подходящо за нашата родина. Разбира се, всичко е въпрос на вкус.

Предпочитате чуждо име за своето дете

Все повече българи кръщават децата си с чужди имена, смятайки, че е много вероятно един ден те да напуснат България и да им е по-лесно в живота с име, което се произнася лесно по цял свят. Доста българчета носят руски имена, но те не звучат странно за нас, защото с Русия имаме общ славянски корен. Такива имена са Сава, Александър, Светлана и др. Някои англо-американски имена обаче не се възприемат от всички и звучат малко далечно – Ейнджъл, Майкъл, Бетани и др. Латино-американските имена също са трудни за произнасяне за доста от българите.

Топ 30 на най-смешните имена в България

Искате да изберете по-сложно име за своя наследник

И тук не става въпрос за наистина сложни имена, а по-скоро за две имена с тире, които да използвате като име за своето дете. Например, София -Снежина, Самуил – Ангел, Ана – Михаела и др. И представете си как детето ви ще се чуди кое име да използва, как едни деца ще го наричат на галено от първото име, а други от второто. И колко ще му е трудно, когато трябва да изпише всичките си имена, в случая четири, а ако момичето порасне и сложи тире след фамилията си, имената ще станат цели пет. Като едно време.

Вие сте патриоти и искате традиционно име за детето си

Имена като Гергана, Николай, Георги, Иван са прекрасни традиционни имена. Но има и други, които сякаш вече са по-скоро отживелица и звучат различно в днешно време. Не, че не са хубави имена, но по-скоро са демоде и детето ви надали ще се чувства добре с такова име. Например, Ангеларий или Стою.

Искате да кръстите детето си на някой роднина

В някои семейства тази традиция все още се спазва и обикновено детето се кръщава на бабата или дядото. Някои млади родители даже измислят нови имена, за да угодят на няколко баби и дядовци едновременно. Според специалистите обаче не е хубаво да се кръщава изцяло на друг човек, защото така детето се обременява с неговата карма. Затова, ако искате да кръстите своя наследник на някой баба или дядо, променете поне малко името.

Статията е чисто информативна и няма за цел да обиди някой читател.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com