Тайните източници на сол

1038
Тайните източници на сол
Снимка: iStock

Все по-често се говори за вредите от солта и нуждата от нейното ограничение, дори пълно елиминиране от храната. Затова ограничаването на солта е един от елементите на здравословната диета.

Домашно приготвената храна лесно може да се контролира по отношение на солта, която се слага в нея. Не така стои обаче въпросът с готовите хранителни продукти. С тях човек приема почти ¾ от консумацията на сол, а това е много сериозно количество, променящо същността на храненето.

Солта, вложена в готовата храна се нарича скрита, защото не знаем нейното количество. Тя е сериозно предизвикателство пред здравето ни, защото на тези надвишени дози се дължат много от сърдечните заболявания, онкологични проблеми, в голяма степен нивата на холестерол в кръвта, високото кръвно и други често срещани болести.

Учен: Солта е наркотик, водещ до хипертония

Къде се намират тайните източници на сол в надвишени дози?

-       Извара - този нискокалоричен продукт се препоръчва през сиренето на страдащи от редица стомашни заболявания, но всъщност в него има неочаквано много скрита сол. Тя е попаднала там като подобрител на вкуса.

-       Овесени ядки - тази много популярна закуска е сочена като здравословна и подходяща при високо кръвно и кръвна захар над нормата. Препоръчва се и на хора, които пазят диета за отслабване. Натрият обаче в тях е много, ползва се като консервант.

-       Напитки при спорт - обогатени са с протеини и соли, от които тялото се нуждае, защото при активния спорт се губят соли с потенето. Те обаче стават свръх количество, ако не се отчетат правилно загубите на тялото по време на интензивна тренировка.

-       Вегетариански храни - обикновено тези храни са етикет за здравословно хранене. Има обаче и при тях твърде много скрити източници на сол, такива са например с панирани зеленчуци, обезсолено сирене или млечен продукт. В тях натрий присъства като подобрител или за овкусяване.

Ето колко сол се слага на 1 кг кайма, за да направите най-сочните и вкусни кюфтета

-       Бисквити и сладкиши - обикновено тези храни свързваме веднага със сладко, тоест захар. На практика обаче в бисквити, вафли и други сладкиши има доста сол, която е овкусител и подобрител.

-       Колбаси, чипсове, ядки - те са сред най-очебийните носители на сол, но към тази група са сосовете, сухарите, кетчупът, пиците и други.

Нужно е пояснение - натрий и сол не е едно и също. Грам натрий е повече от грам сол. Затова при консумацията на продукти, закупени от търговската мрежа с означение на съдържание на натрий, този факт трябва да се отчете. Осъзнаването на необходимостта постоянно да се налага самоконтрол при употреба на храни и най-доброто, което човек може да направи за здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно