Тези навици предотвратяват артрит

7377
Тези навици предотвратяват артрит
Снимка: iStock

Около 25% от възрастното население на света е с диагноза артрит. Ето как може да предотвратите увреждане на ставите и да намалите риска от развитието на заболяването.

1. Контролирайте теглото си

Един от най-важните моменти в профилактиката на артрита е контролирането на телесното тегло. Според статистиката хората с наднормено тегло са с 47% по-висок риск от развитието на ставни заболявания. Това се дължи на факта, че допълнителната тежест води до натоварване на ставите - особено коленете и бедрата, в резултат на което износването им се ускорява значително.

2. Консумирайте редовно зелен чай

Листата на зеления чай съдържат мощни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. И поради факта, че той практически не претърпява ферментация, антиоксидантите в него се запазват почти изцяло.

Редовната консумация на тази напитка помага за поддържането на здрава костна и хрущялна тъкан. Затова включете поне няколко чаши от нея в ежедневното си меню.

3. Раздвижвайте се периодично, ако имате заседнала работа

При заседнала работа вероятността от развитие на артрит се увеличава значително. За да намалите риска, правете кратка почивка на всеки час. Изпълнявайте няколко прости упражнения: опънете ръцете си нагоре, разтегнете шийните прешлени и правете гимнастика за разтягане.

Осен за предотвратяването на артрит, тези упражнения ще ви помогне да се разсеете, да подобрите концентрацията си и да повишите енергията си.

4. Започнете да бягате

Въпреки разпространеното мнение за опасностите за коленете от бягането, изследванията, проведени преди няколко години, доказват обратното. При редовен умерен джогинг рискът от развитие на проблеми със ставите, включително и артрит, е значително по-нисък.

За да може бягането да ви донесе максимална полза и да не навреди на здравето си, е важно да изберете правилното оборудване, препоръчително е да не бягате по асфалтовата повърхност и да не се претоварвате.

5. Наблегнете на консумацията на тлъста риба

В нея се съдържат ценни омега-3 киселини, които са с мощни противовъзпалителни свойства. Те не само забавят развитието на артрит, но и намаляват болката , съпътстваща това заболяване. Затова се опитайте да ядете мазна риба и други храни, богати на омега-3, поне няколко пъти седмично.

6. Откажете се от асансьора

Дори ако ставите ви болят, опитайте се да не ползвате асансьор. Колкото и да е странно, това малко физическо натоварване ще подобри благосъстоянието ви и ще облекчи болката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com