Тобиница е най-старото име на кой известен български град?

2605
Тобиница е най-старото име на кой известен български град?

Тобиница е най-старото име на един много интересен български град. Както и повечето от населените места в нашата страна, той разполага с много богата история. Разберете повече какви имена е имал през годините град Дупница.

Какви имена е носил Дупница

Населени места в околностите на Дупница има наистина много. Предполага се, че в този район се е намирал древният тракийски град Германея.

Тобиница

Смята се, че това е първото името на град Дупница. Други вариации, като Доупла, Дъбница, Дупница и по-късно Гюмюаш дере (Сребърна река), се срещат също. Една от причините за честото му споменаване в историческите хроники е близостта му до Рилския манастир. Разметаница е друга важна историческа местност близо до Дупница. Това е предполагаемото място, където Самуил убива брат си Арон, обвинявайки го в предателство. Тобиница бива част от Първото и Второто Българско царство, както и от Душановото Сръбско Кралство за кратък период. Накрая, през 14 век, бива присъединена към Османската империя. Последно се споменава в хрониките на немския рицар Арнолд фон Харф, който преминава през града през 1499 година.

Дупнидже

В данъчните документи на Османската империя се споменава за първи път името Дупнидже, но това е било село, а не град. Повечето историци считат, че след присъединяването му към Османската империя, населението на града постепенно намалява значително, като чак през 1565 година за пръв път се споменава отново като град с настоящото си име Дупница.

Какво означава Дупница

Понеже се срещат няколко варианта на това име, като например Дупница, Дупеница, Дъбница, Дубница и други - очевидно забелязваме общ произход на всички тези наименования. Има две основни тълкувания откъде точно идва:

  • Една хипотеза за произхода на името се свързва с думата "дъб" - легендата разказва, че някога имало големи дъбови масиви на мястото на централната част на днешния град, откъдето идва наименованието "дъбеница".
  • Друга популярна версия е на академик Йордан Иванов, който подчертава прабългарския произход на името на града - от старобългарската дума "доьпънъ" - издълбан, с дупки. В подкрепа на тази теория се цитира описание на френски рицар, който преминава през града в началото на 19-ти век и го описва като находящ се в най-ниската част на долината, заобиколена от снежни върхове през цялата година.

След Освобождението, градът става част от Княжество България запазвайки името си Дупница.

Станке Димитров/Марек

Това е старото име на града, познато на мнозина от вас. То идва от прякора на известния комунистически функционер Стефан Димитров. Той е родом от Дупница и е юрист по образование. Участва в Балканската война, а след това работи като адвокат в родния си град. Той е активен участник във Войнишкото и Септемврийското въстание. През 1925 г. е делегат на среща на Комунистическия Интернационал в Москва, където узнава, че е задочно обвинен за атентата в църквата "Света Неделя" през същата година. Разбирайки за смъртната присъда, която го очаква в родината му, той решава да остане в Москва. Съдбата му завършва с трагичната самолетна катастрофа през 1946 г. над град Брянск. Интересен е прякорът, с който той ще остане в историята - МАРЕК:

М - Марксист

А - Антифашист

Р  - Революционер

Е - Емигрант

К - Комунист

През краткия период между 1949 и 1950 година, градът е наименуван МАРЕК. Впоследствие, името Марек става популярно с известния футболен отбор от града, който постига знаменити победи срещу Байерн Мюнхен и Абърдийн (под ръководството на сър Алекс Фъргюсън). От 1950 до 1990 година градът отново бива наименуван Станке Димитров, но след промените се връща към първоначалното си име - Дупница.

Днес разкрихме увлекателната история на град Дупница. Като още един български град с дълбоки корени в древността, той премина през различни имена през годините преди да се завърне към корените си и да остане с името Дупница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com