Топ 10 на най-красивите места в София или какво да правим в почивния ден

13351
Топ 10 на най-красивите места в София или какво да правим в почивния ден
Снимка: iStock

Забързани, вглъбени, умислени в делнични грижи, вървим с неуморен ход по прашните улици на града и все по-често забравяме, че животът се случва тук и сега, че може и трябва да отделим време за себе си, за семейството, за важните неща. Днес е празник и може да отместите поглед от безкрайния списък със задачи за седмицата, които намаляват по-бавно, отколкото неуморимата стрелка на часовника се движи.

Да, времето лети, но дори да нямате няколко почивни дни, за да се отдадете на разточителен уикенд или дълго пътуване, и почивният 24 май ще е достатъчен, за да наситите сетивата си с емоции, да преоткриете столицата с десетте най-красиви места в София. Те ще ви заредят с енергия за остатъка от работната седмица, ще ви помогнат да се изгубите и откриете отново, но нови и преродени, ще ви покажат онази непознатата София, която е различна от прашните улици в делничен ден.

Най-красивите места в София, които да посетите – нашите топ 10

Сред най-красивите места в София, които ще ви препоръчаме да посетите, са както исторически, културни забележителности, паметници и дивна природа, така и любопитни местенца, които ще зарадват и най-малките, но ще преизпълнят и вашите сетива с наслада. Подреждаме ги не по красота и значимост, а произволно и сме сигурни, че сред тях ще откриете вашето.

1.       Музей на илюзиите

Образователно преживяване, обогатено с интерактивно забавление за малки и големи, място за срещи на илюзиите с научните изобретения и изкуството, място на загадки, които дълго ще оставят следа в паметта ви.

2.       Храм-паметник „Свети Александър Невски"

Едва ли има друго място в сърцето на София, което трябва задължително да посетите независимо дали живеете там, или просто минавате. Построен в чест на руския император Александър II, наричан „Цар Освободител", храмът е с величествени златни кубета е символ на столицата ни – свободна и независима. Също така значима е и личността на онзи, по чието предложение е издигнат паметникът – Петко Каравелов. Завършен през 1912 година и осветен през 1924 година, храмът впечатлява не само с историята си, но и с великолепните украса, стенописи, мозаечните пана, иконостаси, с царския и патриаршеския трон, амвона.

3.       Зоологическата градина

Място за срещи на малките и големите любители на животинския свят с най-голямото разнообразие от представители и видове, тъй като зоологическата градина в София е не само най-голямата в страна ни, но и на Балканския полуостров. Тя е и най-старата, а това означава – традиции, които гарантират уникално преживяване. Подарете си околосветско пътешествие в света на фауната, без да напускате София в почивния празничен ден.

4.       Ботаническата градина

След насладата от животинските видове ви очаква тази от растенията. Над 4000 вида висши растения и най-богатата на Балканите колекция от тропически видове са скътани в сърцето на ботаническата градина, сгушена в подножието на Витоша. Тя наследява основаната преди повече от 100 години Царска ботаническа градина, а от 1947 година е в състава на БАН.

Кои са най-старите квартали на София?

5.       Музей по палеонтология и исторична геология

Уникално място, в което историята оживява, машина на времето, пренасяща ви в отдавна забравен и несъществуващ свят. Палеонтологическият музей със сигурност ще впечатли и изненада и малките, и големите, и дори тези, които считат, че не се вълнуват от палеонтология. Ако веднъж зърнете фигурата на прародина на слона – Дейнотериум с дължина 7 метра и височина около 4 метра, ще останете жадни за още от тази магия и няма да пропуснете нито една зала на музея, намиращ своето заслужено място в топ 10 на най-красивите места в София.

6.       Езерото в Дружба

Езеро, изникващо като нереална приказка, сън или сбъдната мечта в средата на жилищни комплекси? Да, това в Дружба се намира точно там – в жилищния район, а паркът около него ще ви изненада приятно. Мястото ще ви посрещне и зарадва и с прекрасни условия за спорт и почивка – заведения, фитнес зала, площадка със спортни уреди, живописни гледки и природа.

7.       Боянската църква

Определят я като Рай на земята. И определено си заслужава тази нескромна титла с разположението си – в подножието на Витоша, с високата си художествена стойност, уникалния по своята природа двор, създаден по заръката на цар Фердинанд като последен дом на съпругата му Елеонора, със стенописите. Мястото е дар от Бога, който не следва да пропускате.

5 интересни факта за София, които може би не знаете

8.       Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей

Мястото, съхранило фолклора, традициите и обичаите за идните поколения, късчето жива памет, която ни припомня кои сме и защо сме такива, каквито сме. Не пропускайте това невероятно преживяване и пътуване в миналото и към корените ни, намерило своето място в топ 10 на най-красивите места в София.

9.       Паркове и градини

Няма да конкретизираме, всяко кътче от тях има своя смисъл и красота, но ще ви препоръчаме езерото с патиците в Борисовата градина. Със сигурност няма да съжалявате.

10.   Витоша

Няма как да пропуснем планината, подслонила в подножието си нашата столица. Който и туристически маршрут да си изберете, ще останете привлечени завинаги от магията на планината – едно от най-красивите места в София сега и завинаги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com