Кои са най-старите квартали на София?

52246
Кои са най-старите квартали на София?
Снимка: iStock

София е столицата на България от 3 април 1879 година, когато е обявена за такава от Учредителното народно събрание по предложение на проф. Марин Дринов. Днес градът наброява по постоянен адрес 1 386 779 души според данните от последното преброяване на населението през 2022 година – цифра, която нарежда града на 13-то място в Европа, но в миналото – през 1870 година, тоест малко, преди градът да стане столица на свободна България, София е била заселена от едва 19 000 души.

В преписката към Средечкото евангелие от 1329 г. срещаме за първи път градът, наречен София. Преди това е носил имената Средец и Триадица и производни на тях, а през XII-XIV век София се наричала Сцередуци и Скарбициум. Когато обсъждаме любопитната информация кои са най-старите квартали на София, следва да уточним кой период визираме – този, когато София е носела друго име или този, след като е обявена за столица на независимата българска държава.

Най-ранните археологични свидетелства за обитаване на територията на София са от ранния неолит, но ние няма да се връщаме във времето преди Христа, а ще разгледаме съвременната история и най-старите квартали на София след Освобождението.

Кои са най-скъпите квартали в София?

Най-старите квартали на София

Минералните извори изиграли важна роля в заселването на София, като се счита, че първата заселена област в столицата възниква именно около изворите, тоест около Софийския минерален извор, които функционира и днес. Имайки предвид този факт, не е учудващо, че едни от първите квартали в столицата възникнали там, където изривала минералната вода – „Овча купел“, „Горна баня“. Северозападна София се е формирала първа, а по-късно хора се заселват и в югоизточните райони на столицата.

Историята на едни от най-старите квартали на София

1.       „Илиянци“ съществува от около 1576 година, но софийски квартал става чак 4 века по-късно. Днес е известен с търговията на всякакви евтини стоки от Китай. Името на квартала е свързано с това на Свети Илия и манастира, посветен на него, построен през 1396 година.

2.       „Овча купел“ – съвременното застрояване на този софийски квартал започва през 19 век. Днес е отлично устроен, дом на един от най-големите и престижни университети у нас и с достъп до метрото.

3.       „Красно село“ – кварталът, чието име е предложено от Вазов и чиито първи заселник е родом от Панагюрище и спасил се тук със семейството си след тъжната съдба на Априлското въстание, е бил част от територията на село, близо до София. През 1900 г. строежът на трамвайна линия прави това място апетитно за заселниците и го превръща в едни от най-старите квартали на София.

Кои са най-опасните квартали в София?

4.       „Княжево“, подобно на „Красно село“, е било малко селище, наречено Клисура и известно като „Бали ефенди" по турско време. Макар да не е било квартал на София в онези първи години от съществуването си в „Княжево“, наричано Клисура, кипял живот, поради което можем да го причислим към старите квартали на София. Отличава се и с бурно развитие през годините, което вероятно се дължи на построените пивоварни фабрики, училище на занаятите, спиртна фабрика – първи за страната ни.

5.       Историята на „Редута“ ни връща във времето след Кримската война и ни напомня, че кварталът е строен с цел защита на София, поради което огромен бункер и до днес се намира под земите на този квартал.

6.       „Овча купел“ възниква около случайно бликналите след земетресение минерални извори в тази земя, използвана от овчарите за пасище. Превръщането ѝ в квартал на София започва със строежите от 1914 година, а кварталът основно се оформя около построената минерална баня. Минералната вода в един от най-старите квартали на София се препоръчва за профилактика и лечение на бъбречни заболявания, колити и диабет.

7.       „Горна баня“ е част от административния район „Овча купел“ и граничи с кв. „Овча купел“. Историческите данни сочат, че първите заселници тук датират от Средновековието, но няма данни какво се е случило с тях и защо селището не е оцеляло. Легенда разказва, че селището е възстановено, след като е открито чудодейното и целебно действие на минералните извори, бликащи в квартала. Селището става част от столицата и неин квартал през 1938 година. Любопитен факт е, че в „Горна баня“ е имало турски чифлик, закупен по-късно от княз Александър Батенберг.

8.       „Подуяне“ също е един от първите столични квартали, присъединен официално на 1 януари 1891 година към столицата.

Кои са най-новите квартали на София?

Възникнали след 2000 година и отличаващи се с ново строителство, сгради със затворен достъп със собствени зелени площи и дворове, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Кръстова вада“, „Малинова Долина“ са едни от най-новите квартали в столицата ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com