Топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи

18421
Топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи
Снимка: iStock

Тежки трапези, отрупани с вкусотии, сочни мръвки и сладки изкушения за сетивата – след празниците е твърде вероятно да се чувствате преяли, подпухнали и да посрещнете януари с няколко килограма по-тежки. За да не позволите това да се случи и за да бъдете свежи за новата година, разнообразете тежкото мазно и богато на холестерол меню с леки ястия с картофки.

Сред тях ще откриете както постни, но изключително вкусни кулинарни предложения, така и ястия с месо, от които няма да ви стане тежко, както традиционни за страната ни гозби с вкусния зеленчук, така и по-нестандартни предложения, с които да изненадате себе си и любимите хора около масата. Слагайте престилките и да си сготвим нашите топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи.

Най-вкусните зимни ястия с картофи – не пропускайте да ги опитате

1.       Сладки печени картофи

Кой е продуктът, без който не може нито една топла зимна билкова напитка? Да, медът. Той е вашият личен лекар и помощник за съхраняване на здравето през мразовитите зимни месеци. Защо не разчупите рутината и не се насладите на меда като на дресинг за порция топли и ароматни печени картофи? Печените картофи са старо българско ястие, което не изисква много време и средства, полезни са и са идеален начин за разтоварване на организма от мазните пържоли по празниците. За да не са скучни обаче, печените картофи се нуждаят от дресинг, превръщащ ги в наслада за сетивата. Изпробвайте марината с мед, масло и куркума и се насладете на резултата.

Най-вкусната рецепта за печени картофки с оцет

2.       Пълнени картофи на фурна

Необходими са ви само достатъчно големи картофи, подходящи за пълнени, и любимите ви зеленчуци, сирена и подправки, с които да ги напълните. Вкусно, ароматно, полезно и разтоварващо картофено ястие, което е достатъчно изискано, за да го поднесете на гостите и достатъчно засищащо, за да замените с него обилната вечеря.

3.       Картофена яхния

Дали ще предпочетете да сложите месо в нея, или ще я направите постна – с праз и гъби например, е въпрос на вкус и избор. Независимо от начина на приготвяне, картофената яхния е сред най-консумираните и най-вкусните зимни ястия с картофи, така че тя безспорно има място в кухнята и в нашите топ 10 картофени зимни вкусотии.

4.       Винен кебап

Откровено зимно ястие, което е толкова вкусно, че веднъж опитали го, го приготвяте всяка зима. Във винения кебап се добавят и картофи, и ориз, така че той не е поредното тежко ястие в разгара на празничния сезон, а успешно разнообразява и прави по-леко менюто, без да е постно.

5.       Картофена запеканка

Имате остатък от салам, кашкавал и различни колбаси в кухнята? Вместо да се чудите какво да ги правите, пригответе една картофена запеканка с тях. Лесно е – нарязвате сварените картофи на кубчета, обърквате ги със сирене, кашкавал, колбаси, кисели краставички и каквото се намира в кухнята ви и ги запичате на фурна, като не пропускате най-накрая и заливката от мляко и яйца. Ястието става уникално вкусно и ароматно, идеално за зимата.

6.       Пиле с картофи

Няма как да го пропуснем, когато говорим за топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи, първо, защото е ястие с месо, подходящо дори за самите празници, второ, защото е леко, вкусно и засищащо глада, полезно и топящо се в устата, ако го приготвите с масло, а не със слънчогледово олио.

7.       Телешко варено

Ароматно, вкусно, стоплящо тялото и сетивата, хидратиращо, то е идеално да студените зимни дни, когато търсим трескаво нещо топло за хапване, а ниската консумация на вода често ни кара да се чувстваме дехидратирани. Всъщност и пилешката супа с картофи и фиде е добре дошла. Коя точно топла вкусотия да опитате, решавате вие, а ние ги нареждаме и двете в топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи.

Лятна рецепта за бейби картофи, хрупкави отвън и меки отвътре

8.       Картофена крем супа

Още една вкусна и топла супа се консумира предимно през зимата – крем супата от картофи, която е лека, но засищаща, сгряваща, свежа, вкусна и ароматна. Прибавете и сухи гъби, поръсете щедро с подправки и се потопете в топлия свят на супите, които си струва да се научите да приготвяте и поднасяте в дома си.

9.       Руска салата

Руската салата не е точно ястие, но пък е толкова характерна за зимата, тъй като съдържа майонеза, която е крайно неблагоприятна за лятото, че просто няма как да я подминем. Отреждаме на руската салата почетно място в класацията ни топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи.

10.   Патаник

Родопското ястие носи духа на тази вълшебна планина и е сред най-предпочитаните ястия в родопските градчета и селца, хапвани не само от местните, но и поръчвани от туристи в заведенията за обществено хранене. Ако не сте опитвали пататник, не сте усетили вкуса на планината, на българщината, на традициите, така че запретнете ръкави и се отдайте на вкусно пътешествие в Родопите с пататника, с който завършваме класацията за топ 10 на най-вкусните зимни ястия с картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Знаци от Вселена, че скоро ще се случи чудо в живота ви

Край на самотата: 5 кристални камъка, с които ще намерите сродната си душа

4 съдбовни знака, че трябва да бъдете заедно

3 груби грешки при първа помощ на вашия домашен любимец

Как най-бързо да почистим надраскани очила?

Най-големите грешки при обзавеждането на всекидневната

На коя посока е най-правилно да спите според фън шуй?

ВВС: Ежедневно пушещите канабис са повече от пиещите в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com