Топ 10 на забранените храни за кучета - спасете вашите любимци

16222
Топ 10 на забранените храни за кучета - спасете вашите любимци
Снимка: iStock

Някои храни, които са безопасни за хората, могат да причинят тежко отравяне на куче. Това води до сериозни последици за здравето, а понякога и до смърт. Първичните симптоми обикновено са подобни: повръщане и диария, промени в телесната температура, слабост, отказ от храна и вода. Не ги пренебрегвайте и се свържете с вашия ветеринарен лекар възможно най-бързо, за да започнете лечението навреме.

Храни, които не трябва да се дават на кучета

Шоколад

Шоколадът съдържа метилксантини теобромин и кофеин. В медицината тези вещества се използват като диуретици, сърдечни стимуланти, вазодилататори и релаксанти на гладката мускулатура. Но за кучетата това е отрова, защото телата им нямат ензими, способни да разграждат тези вещества

Какво количество е опасно: от 15 mg метилксантини на 1 kg телесно тегло. За да оцените рисковете, ако вашето куче изяде парче, използвайте калкулатора.

Кое е най-доброто куче пазач?

Напитки с кофеин

Кофеинът повишава кръвното налягане и причинява нарушения на сърдечния ритъм и може да причини гърчове. Веществото се съдържа не само в кафето, но и в много видове чай, енергийни напитки и сода. И не само напитките са опасни за кучетата, но и утайката от кафе или използваните пакетчета чай.

Какво количество е опасно: от 140 мг кофеин на 1 кг телесно тегло.

Индийско орехче

Индийското орехче често се използва като подправка, например за месни ястия. Съдържа миристицин и сафрол - вещества, които в големи дози имат психотропно и токсично действие. Известно е, че индийското орехче причинява гърчове и дори смърт при кучета.

Колко е опасно: от 5 g

Лук и чесън

Всички видове лук и чесън под всякаква форма са смъртоносни за кучетата. Те съдържат сулфоксиди и дисулфиди, вещества, които причиняват увреждане на червените кръвни клетки и могат да доведат до анемия

Колко е опасно: от 2,5 g на 1 kg телесно тегло

Авокадо

Всички части на авокадото съдържат персин. Това е токсин, който причинява миокарден инфаркт при бозайници и птици и негноен мастит при кърмещи бозайници. Някои животни са по-податливи на въздействието на персин от други. Смята се, че кучетата не са засегнати от токсина, но има съобщения за две умрели кучета, вероятно поради отравяне с авокадо

Колко е опасно: токсичната доза за кучета не е известна

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Грозде и стафиди

Яденето на грозде може да доведе до бъбречна недостатъчност и дори смърт на вашето куче. Учените не знаят точно защо, но вероятно е, защото телата на кучетата не могат да метаболизират танините, флавоноидите и монозахаридите, открити в гроздето и стафидите.

Колко е опасно: неизвестно, но има доказателства, че 4-5 зрънца грозде са достатъчни, за да убият куче с тегло 8,2 кг

Алкохол

Алкохолът съдържа етанол, който е токсичен за кучетата. Под въздействието на алкохол кучето става сънливо, залита и се губи в пространството. Тя може да има гадене и повръщане, понижена телесна температура и повишено уриниране. Тежкото алкохолно отравяне причинява бавно дишане, треперене и конвулсии. Животното може да изпадне в кома и да умре.

Кое количество е опасно: всяко. Смъртоносна доза - от 7-10 ml 100% етанол на 1 kg тегло на животното

Костилкови плодове

Семената на сливи, кайсии, праскови, череши и други костилкови плодове съдържат амигдалин. Под влияние на чревните ензими амигдалинът се превръща в цианид, отрова за животни и хора. Ако куче дъвче кокал, то ще получи доза от токсично вещество, а острите фрагменти от костта могат да увредят стомашно-чревния тракт.

Какво количество е опасно: приблизително 2 mg на 1 kg телесно тегло. За сравнение: костилките от червени череши съдържат 3,9 mg амигдалин на грам плод

Сурово тесто с мая

Тестото с мая ферментира в стомаха и образува токсичен етанол - кучето може да развие симптоми на алкохолно отравяне. Това тесто също увеличава размера си и разтяга стомаха. Това води до увреждане на съдовете на стомашната стена и ако тя е прекалено разтегната, настъпва дихателна недостатъчност. Смъртта обикновено настъпва поради етанол.

Кости

Ребрените кости, особено свинските, са твърде мазни за стомашно-чревния тракт на кучето; те могат да причинят панкреатит. Варените кости, особено тръбните пилешки и рибени кости, се разпадат на парчета, което може да доведе до задушаване и нараняване на устата, гърлото или стомашно-чревния тракт на кучето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com