Топ 5 причини защо задължително да разделяме отпадъците

1040
Топ 5 причини защо задължително да разделяме отпадъците
Снимка: iStock/Guliver

Разделното събиране на отпадъци е добра практика, която пести ресурси, намалява количеството на депонираните отпадъци и се грижи за природните богатства. В забързаното ежедневие обаче много хора не се опитват да разделят отпадъците, тъй като им липсва време, желание или просто мотивация. Тези пет причини, сочещи защо задължително да разделяме отпадъците, ще ви дадат нужната мотивация, за да отделите малко време и средства за снабдяване с 3 отделни коша в дома си, в които да събирате разделно отпадъците и съответно да ги изхвърляте в обозначените кошове за разделно събиране на отпадъците в града ви.

Защо задължително да разделяме отпадъците – причини, които ще ви мотивират

1. По-ниски цени

Цената на енергията се повишава стремглаво, суровините не са нито евтини, нито неизчерпаеми. Разделното събиране, преработка и повторна употреба пестят до 90% от енергията и суровините. От това следва, че цената на крайните продукти може да се поддържа по-ниска, отколкото ако се използват нови суровини. И тъй като цената на стоките вълнува всички ни, то каква по-мотивираща причина, сочеща защо задължително да разделяме отпадъците, от възможността за по-ниска цена?

Знаете ли, че има цяла наука за боклука и как се нарича тя?

2. По-чиста природа

Да пазим природата чиста е не просто клише, а крайна необходимост. Чистотата на природата, опазването и съхраняването ѝ е тясно свързано както с удоволствието да ѝ се наслаждаваме, така и със здравето на хората. Замърсяването, изчерпването на ресурси, игнорирането на необходимостта да съхраним природата и да намалим броя на депата за отпадъци, водят до климатични промени, а те – до природни бедствия и катаклизми. Едва ли бихте желали да преживеете бури, наводнения и пожари. Да пазим природата, за да опазим човечеството – една наистина мотивираща причина, която ни сочи защо задължително да разделяме отпадъците.

3. По-кратко време за грижа за дома

Колкото и странно да звучи, ако се научите да събирате и изхвърляте разделно отпадъците, работата в дома ще ви отнема по-малко време. Първоначално ще инвестирате малко време и средства в няколко отделни коша за дома, но много скоро те ще са улеснение за вас. Вместо да се чудите как да изхвърляте боклука всяка сутрин, когато събирате разделно, кошовете в дома ви ще се пълнят по-бавно и ще имате възможност просто да вземете чувала с чиста хартия на път за работа и да го изхвърлите в определения за целта кош. Така ще спестите време от сутрешното изхвърляне на боклука, ще си спестите и преливащите кошове в дома, и усещането, че не се грижите добре за жилището и семейството си.

4. Спестен бюджет на общините

Със сигурност се вълнувате от бюджета на общината или държавата, тъй като средствата, които разходват, идват от данъците ви. Ако събирате и изхвърляте разделно боклука, то общината и държавата ще харчат по-малко средства за депониране и ще има повече пари за други цели. Каква по-добра причина от това, която да ви мотивира и да ви отговори на въпроса защо задължително да разделяме отпадъците.

НИКОГА не оставяйте коша за боклук на това място, ако не искате късметът да ви напусне

5. Спечелени средства

Да, може да спечелите средства от навика да събирате отпадъците разделно. Първо, отпадъците от хранителни продукти може да използвате за компост, с който да наторявате натурално. Това ще ви спести средства от торове, а спестените средства са спечелени средства. Добра възможност, която ще ви донесе кеш, е да предавате отпадъците, които подлежат на рециклиране, в пунктове, където се изкупуват срещу определена сума. Сумите са малки, но редовното предаване на хартия и картон например цяла година може да ви осигури сума за вълшебен уикенд. Възможността да печелите пари, колкото и малко да са те, освобождавайки се от боклука в дома ви, е чудесна причина да изхвърляте разделно отпадъците и отличен отговор на въпроса защо задължително да разделяме отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com