Това са най-страшните морски създания, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

4970
Това са най-страшните морски създания, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Чували ли сте някога думата “таласофобия”?. Таласофобията представлява силен, постоянен и понякога ирационален страх от морета, океани, а понякога и от езера. Тук не говорим за страх от удавяне, а по-скоро от нещата, които се намират под повърхността на водата. В днешната статия ще ви разкажем за едни от най-зловещите и опасни морски обитатели и след като ги видите, със сигурност ще се запитате дали нямате таласофобия.

1. Мантиева акула

Мантиевата акула е известна още и под прякора “жива вкаменелост” заради примитивно изглеждащите си черти. Рядко е забелязвана от хората, защото се крие дълбоко в Атлантическия и Тихия океан на дълбочини между 120 и 1580 метра.

Челюстите на мантиевата акула са облицовани с 25 реда обърнати назад зъби с форма на тризъбец. Ако математиката ви е добра, знаете, че това прави близо 300 остри като бръснач зъби.

2. Каменна риба

Каменните риби са вид актиноптери от семейство Скорпенови. Обикновено са кафяви или сиви и могат да имат зони с жълто, оранжево или червено. Гръбната перка съдържа между 12 и 14 шипа и кожата няма люспи, но има множество брадавици.

Специфичното за тези риби е, че са изключително отровни за човек. Според твърдения, убождане от каменна риба е причинило смъртта на много гмуркачи в Тихия и Индийския океан.

3. Колосален калмар

Източник: IStock

Колосалният калмар е най-големият вид от типа Мекотели калмар и най-голямото безгръбначно животно на планетата. Открит е през 1925 г., когато две пипала са намерени в стомаха на кашалот.

През 2003 г., е уловен един екземпляр в морето на Рос в Антарктика. Дължината на тялото му е 6 метра общо, от които на мантията се падат 2,5 метра. Подобно на Гигантския калмар пипалата са снабдени със смукала (вендузи). Колосалният калмар, за разлика от гигантския, е снабден с шипове по пипалата.

4. Кубовидна медуза

Източник: Guido Gautsch / CC BY-SA 2.0

Известна още като “морска оса”, кубовидната медуза е отровен вид медуза от клас Кубомедузи. Благодарение на пипалата си, морската оса се придвижва изключително бързо и е почти невидима. Има размер на баскетболна топка и близо 60 пипала, които могат да достигнат до 3 m.

Морската оса е най-отровното морско създание, познато на науката. Във всяко от пипалата има токсин, който може да убие около 60 души. Смъртта настъпва за по-малко от 5 минути.

От 1884 г. насам са регистрирани най-малко 5567 смъртни случая, причинени от морската оса. Отровата в пипалата на медузата бързо попада в кръвообръщението. Освен силни болки, тя предизвиква затруднено дишане, аритмия или спиране на сърцето.

5. Гигантски тихоокеански октопод

Гигантският октопод се отличава от другите видове с големия си размер. Това е най-големият вид октопод и възрастните обикновено тежат около 15 кг, с размах на ръцете до 4,3 м., а някои по-големи индивиди могат да достигнат до около 50 кг.

Освен всичко това, октоподите са класифицирани като най-интелигентните безгръбначни, които имат способността да решават прости пъзели, да отварят бутилки и да използват инструменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com