Трикове, с които да разберем дали храната е прясна и качествена в магазина

4681
Трикове, с които да разберем дали храната е прясна и качествена в магазина
Снимка: iStock

Гарантира ли високата (или пък ниската) цена качеството и свежестта на продуктите на своите потребители?

Истината е , че бихме могли да преценим свежестта и качеството на част от продуктите, които сме си набелязали, още докато сме в супермаркета или дори на пазара. За съжаление обаче за друга част от продуктите можем да дадем крайна оценка едва тогава, когато вече сме се прибрали у дома и сме разопаковали храната. Или пък, когато извадим храна, която вече е била известно време в нашият хладилник.

Искате ли да давате два пъти по-малко пари за храна? Последвайте тези 3 съвета

Храната е основното перо в бюджета на българските домакинства. Ако оставяте половината си заплата в супермаркета, но ви се иска да пром...

Сега ще ви дадем някои отговора, които определено биха ви били доста полезни!

Яйца. Какво знаем за тях? Освен че са богати на много полезни вещества и витамини, яйцата се класифицират и като СУПЕРХРАНИ. За да извлечем максимално много ползи от тях е нужно да знаем: Кога едно яйце е прясно и напълно годно за консумация?!

Един от признаците за това, че яйцето е прясно е, когато го счупим и забележим същността му. Ако жълтъкът е в средата, това е ясна индикация, че всичко е наред. Ако пък е плосък, а не обемен (какъвто трябва да бъде) – не го консумирайте. Забележите ли, че белтъкът на самото яйце  се разлива и няма определени граници, това също е ясен знак, че яйцето е негодно за консумация.

„Бабини трикове“ помагат при определянето на годността на яйцето, без то да бъде предварително счупено. Ако вземем едно яйце, поставим го в съд с вода и то остане на дъното – яйцето е годно за консумиране, ако единият му край изплува е индикация, че то не е прясно, но все още би могло да бъде консумирано. Изплува ли на повърхността цялото яйце обаче, не бива да се колебаете да го изхвърлите незабавно!

Можем ли да разберем дали Авокадото е готово за консумация? Отговорът е „ДА“! Много е лесно! Просто проверяваме неговата „опашка“.
Ако „опашката“ на авокадото е тъмна на цвят и се отделя изключително лесно и безпроблемно – то авокадото ви е напълно узряло.
Не успеете ли да я отстраните, значи плодът все още не е узрял достатъчно, следователно не е готов за консумация.

За феновете на Тиквата знаем друг трик.
За да успеете да определите колко хубава и узряла е вашата тиква, просто почукайте с ръка по нея. Вслушайте се много внимателно, ако кънти
на кухо – значи тя определено е узряла.
Изключвайки кухия звук, който дочуваме от вътрешността на тиквата.. от външната си страна плодът трябва да е твърд.

Киселото мляко, което е загубило първоначалния си вид след отваряне на опаковката и е получило жълтеникава течност на повърхността си, също е годно за консумация. Счита се, че тази течност е богата на хранителни вещества и е напълно безопасна. За да получите гладка консистенция на млечния продукт е нужно просто да го разбъркате добре!

Рибата, която сте закупили трябва да притежава еластичност. Това лесно може да се провери, като я натиснете с пръст и тя веднага се върне в предишната си форма. Люспите и трябва да са здрави и да не се отлепват лесно, а очите на рибата НЕ трябва да бъдат в бял цвят.

Пиле. Около пилето ви не бива да има течност. Замразено, току що извадено от фризера, или пък тъкмо закупено пиле, плуващо във вода е ясен знак. Това пиле не бива да се консумира, защото би могло да бъде опасно. Следете внимателно и за цвета на кожата на пилето, ако то има много червена кожа, най - добре избегнете консумацията му.

Лимони. Зрелият лимон може лесно да бъде определен за такъв с просто око. Нужно е да притежава наситено жълт цвят, а кората му да е гладка.
Зеленикавите и бледожълти нюанси подсказват, че лимоните са развалени и не бива да ги купувате.

Кафето. Цели 85% от българите консумират редовно кафе. Реалният вид на кафето е под формата на зърна. Именно заради това, когато си купуваме мляно кафе, ние не винаги сме наясно какво точно съдържа то и увеличаваме възможността да приемем продукт с не много ясна консистенция.

Към него биха могли да бъдат добавени всевъзможни съставки като: жълъди, царевица и други.
За да избегнете това разочарование и да се насладите на една наистина ободряваща и добра напитка, просто си го купувайте в оригиналния му вид, а именно на зърна.

 

Грешките при пазаруване, които ни струват СКЪПО!

Пазарувате без списък Да правите списък не е остаряло! Това е полезно, защото така не само няма да забравите нещо, но и няма да купите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com