Учени: Не комбинирайте кафето с тези вредни добавки

6543
Учени: Не комбинирайте кафето с тези вредни добавки
Снимка: Healthline

Учените са доказали, че пиенето на обикновено черно кафе всеки ден в разумни количества може да се отрази благоприятно на паметта и настроението във всеки един ден. Друго предимство е, че то намалява вероятността от развитие на диабет. 

Ситуацията е обратна, когато не можем да си представим кафе без значително количество захар, сиропи и други изкуствени добавки. Такива комбинации са вредни за здравето. Разберете с какво е по-добре да не комбинирате кафето.

Ползи за здравето от кафето

Дори и най-мрачният ден започва с чаша парещо и ароматно кафе, което ни кара да се чувстваме позитивно настроени към задачите и задълженията си. Любимото ви малко черно кафе не е заместител на здравословната закуска, но може да предпази организма ви от редица рискове. Кафето притежава редица ценни за здравето свойства, сред които:

-    намалява стреса - кафето има терапевтичен ефект и само миризмата му действа релаксиращо. 
-    намалява риска от диабет - проучване от 2009 г. установява, че пиенето на една чаша кафе дневно намалява риска от диабет със 7%. 
-    подобрява настроението. Всеки път, когато изпиете чаша кафе, нивата на серотонин и допамин се повишават. 
-    изгаря мазнините - благодарение на съдържанието си на кофеин кафето играе важна роля в процеса на обмяната на веществата и по-бързото сваляне на килограми. 

Готовата напитка, приготвена от кафе на зърна, осигурява важни витамини и минерали, включително магнезий, фосфор, калций и калий. Тя съдържа също така желязо, натрий, никел, мед, кобалт, хром или йод в малко по-малки количества. 

Някои хора не могат да си представят пиенето на обикновено кафе без популярните добавки. Това се оказва пагубно, тъй като повечето подобрители на вкуса в комбинация с кафето могат да имат катастрофални последици за организма. Вижте какво е по-добре да не добавяте в кафето.

Прахообразна сметана

Това е една от най-популярните сметанови добавки за кафе. Често може да бъде открита в социалните зони на служителите или на различни обучения и бизнес събития. За съжаление, тя не е от най-здравословните продукти. 

Съдържа много трансмазнини, които допринасят за повишен риск от сърдечни заболявания и влияят за появата на сърдечносъдови проблеми. Сметаната на прах се състои основно от захари под различни форми, а това води до увеличаване на теглото.

Хората, които пият 4 чаши кафе на ден, са с по-нисък риск от тези заболявания

Обезмаслено мляко

Можем да добавим малко обикновено мляко към чаша от любимото си кафе без особени проблеми. Ситуацията става малко по-сложна с обезмасленото мляко. Наблюдавана е зависимост, която показва, че хората, които избират обезмаслено мляко, са по-склонни да посегнат към въглехидратите през деня. 

Освен това обезмаслените продукти увеличават риска от развитие на диабет тип 2. Ако искате да избегнете здравословни проблеми и не можете да си представите кафе без мляко, по-добре е да изберете обезмаслен вариант.

Захар

Никой няма нужда да бъде убеждаван, че захарта не е една от най-здравословните храни. Въпреки че консумацията на малко количество не би трябвало да повлияе драстично на диетата ви, редовното ѝ добавяне към всяко кафе, което пиете, насърчава развитието на наднормено тегло и диабет. 

За да запазите сладкия вкус на кафето, си струва да замените обикновената бяла захар с кафява захар или по-здравословен заместител, включително стевия.

Ароматизиран сироп

Широката гама от ароматизирани сиропи може да ви накара да се замислите. Те са доста популярни от години, но трябва да се внимава за тях. Ако се вгледате по-внимателно в съставките им, ще видите, че те се състоят основно от захар. 

Освен това списъкът включва оцветители и изкуствени подобрители на вкуса, които оказват влияние върху здравето и функционирането на организма.

Защо НЕ трябва да пием кафе, когато е студено? Отговорът ще ви изненада!

Подсладители

Когато искаме да изключим добавянето на захар в кафето, обикновено я заместваме с популярните в магазините подсладители, като например захарин. 

Подхождаме към нискокалоричния подход, без да си даваме сметка, че тези вещества имат отрицателно въздействие върху метаболизма. Когато добавяме подсладители към кафето си, започваме да се чувстваме по-малко сити, а това води до увеличаване на количеството храна, което приемаме през деня. Тогава е по-лесно да напълнеем.

Алкохол

Добре е да помните, че дори и най-малката доза алкохол може да има вредно въздействие върху организма. Стимулиращото кафе може да прикрие депресивните ефекти на спиртните напитки и ефективно да компенсира усещането за алкохолно опиянение. 

Това води до пиене на твърде много алкохол, а последствията могат да бъдат изключително неприятни. Редовното пиене на кафе с алкохол натоварва прекомерно черния дроб и може да доведе до появата на язви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...