Учените разкриха дали е вредно пиенето на кафе на гладно

2447
Учените разкриха дали е вредно пиенето на кафе на гладно
Снимка: Istock

Много хора предполагат, че кафето на гладно има отрицателен ефект върху организма. Но дали чаша кафе на празен стомах действително причинява здравословни проблеми? Какво казват учените по този въпрос?

Вредно ли е кафето на гладно за вас?

Много хора започват деня си с чаша кафе и не могат да си представят сутринта без тази стимулираща напитка. Някои хора съзнателно избират да пият кафе на празен стомах, други на гладно, въпреки че в обществото битува мнението, че това може да има отрицателно въздействие върху здравето на стомаха.

За да се отговори на въпроса дали кафето на гладно е вредно, би трябвало да се каже: зависи. В края на краищата става въпрос за това, че, казано на разговорен език, стомахът не е същото като стомаха.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Здравите хора, които не страдат от никакви стомашни проблеми, могат успешно да пият кафе на гладно. Кафето може да повлияе на нивата на стомашната киселина по различен начин, така че някои хора, които пият кафе на гладно, могат да изпитат известен дискомфорт.

Това обаче е много индивидуален въпрос, тъй като повишеното производство на стомашна киселина при някои хора може да стимулира подуване на корема и болка в горната част на корема, но при други същото ниво на стомашна киселина не предизвиква никакъв дискомфорт.

Така хората, страдащи, наред с други неща, от стомашно-чревни заболявания и особено от рефлукс, трябва да внимават с пиенето на кафе на празен стомах, но и с пиенето на кафе по принцип, независимо дали го пият преди или след хранене. Освен това пиенето на кафе с мляко може да влоши стомашните проблеми при някои хора.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Измива ли се магнезият от кафето на гладно?

Пиенето на кафе на гладно не изхвърля магнезия от организма. Нещо повече - изследвания са доказали, че кафето не само не отмива магнезия, но дори го доставя на организма. Така че по отношение на магнезия - няма значение дали пиете кафе преди или след хранене.

Повишава ли кафето на гладно нивата на кортизол?

Кофеинът в кафето влияе върху производството на кортизол в организма, независимо дали пием напитката на гладно или след хранене. Кортизолът, често наричан хормон на стреса, се произвежда от надбъбречните жлези и помага за регулирането на метаболизма и кръвното налягане, наред с други неща.

Важно е обаче да се помни, че твърде високите нива на кортизол се отразяват отрицателно на здравето. Най-високите нива на кортизол се наблюдават сутрин, непосредствено след събуждане, но през деня те намаляват.

Изследователите подчертават, че кафето може да доведе до временно повишаване на кортизола. В същото време те посочват, че в този контекст е малко вероятно пиенето на кафе да предизвика здравословни проблеми, независимо дали тази напитка се пие на гладно или след хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com