ЮНЕСКО: Райони около Охридското езеро да влязат в списъка на наследството в риск

2227
ЮНЕСКО: Райони около Охридското езеро да влязат в списъка на наследството в риск

ЮНЕСКО официално предложи районът около Охридското езеро в Северна Македония и в Албания да бъде включен в списъка на наследството в риск, съобщава "Дарик". В момента в списъка има 53 обекта. Ако бъде включено в него, Охридското езеро ще бъде четвъртият застрашен обект на европейския континент. Останалите три са историческият център на Виена, пристанището на Ливърпул и средновековните паметници в Косово.

ЮНЕСКО определя Охридското езеро като "великолепен природен феномен" и убежище за голям брой ендемични представители на флората и фауната. Някои от тях датират от Терциера, т.е. отпреди 66 милиона години. Край езерото е и един от най-старите славянски манастири, повече от 800 византийски икони от Xi - XIV век и различни останки от праисторически селища. Църквата на полуостров Лин датира от средата на VI век.

11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени, още очакват компе...

Районът обаче е в риск от доста време насам. През януари ЮНЕСКО обяви стария град на Охрид за застрашен след 18 месеца предупреждения. Според организацията Северна Македония е направила недостатъчно за решаване на различни проблеми, докато същевременно са се появили и нови заплахи. Сред рисковите фактори са безконтролно и липса на мерки срещу незаконното строителство и разрушаването на природата и екосистемата. Към списъка ЮНЕСКО допълва и липсата на съзнание на местните жители и на властите за нуждата от съхраняване на наследството и природните дадености на района.

ЮНЕСКО освен това, иска от Северна Македония и Албания да се координират помежду си за укрепване на правната защита на зоната. Това включва решаване на проблемите с отпадните води, въвеждане на мораториум върху крайбрежните и градските строителни проекти, създаване на регистър на незаконните строежи и разрушаване на онези от тях, които застрашават защитената зона.

Предложението за включване на Охридското езеро в списъка на наследството в риск ще бъде разгледано на заседанието на Комитета по световното наследство в Китай между 16-ти и 31-ви юли. Комитетът ще разгледа и ситуацията в албанския град Гирокастер, който също е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Там изграждането на паркинг и нов път застрашават стария град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com