UV лампите за гел лак могат да увредят ДНК-то. Трябва ли да ги използвате?

1918
UV лампите за гел лак могат да увредят ДНК-то. Трябва ли да ги използвате?
Снимка: iStock

Известно е, че излагането на ултравиолетова радиация причинява увреждане на кожата, включително рак на кожата. Сега нови изследвания повдигат въпроси относно безопасността на сушилните за нокти, които използват UV светлина за изсушаване и втвърдяване на гел лак. Проучването показва, че дългите вълни на ултравиолетовата светлина от UV лампите за нокти могат да увредят ДНК-то и да причинят мутации в човешките клетки, които увеличават риска от рак на кожата. Безопасни ли са лампите за гел лак и какви предпазни мерки могат да вземат хората, когато си правят маникюр и педикюр. 

КАКВО УСТАНОВИ ПРОУЧВАНЕ ЗА ЛАМПИТЕ ЗА НОКТИ?

Изследователи излагат човешки и миши клетъчни линии на UVA светлина от печки за нокти. Резултатите показват, че след еднократно 20-минутно излагане на въздействието им 20-30 % от клетките загиват, а след три последователни 20-минутни излагания на въздействието им 65-70 % от клетките загиват. Въз основа на проучването, изследователите не могат да направят заключение, дали тези лампи увеличават риска от рак. Но едно е сигурно. Лампите оказват негативно влияние върху клетките и увреждат нашето ДНК.

Грижите, които трябва да положите за ноктите през пролетта

БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ГЕЛ ЛАКОВЕТЕ ЗА НОКТИ И UV ПЕЧКИТЕ ЗА НОКТИ?

Към момента няма доказателства, че машините причиняват рак, въпреки че някои изследвания показват, че UV радиацията, излъчвана от някои сушилни за нокти, е по-силна от слънчевата, която може да причини рак на кожата. Дерматолози, които не са участвали в проучването, заявиха че е важно да се отбележи, че изследователите са изследвали човешки клетки, а не човешки същества, които имат множество слоеве кожа, осигуряващи допълнителна защита срещу UV лъчите. Все пак някои от тях заявиха, че резултатите са обезпокоителни, макар и не изненадващи, като се има предвид, че устройствата, излъчващи ултравиолетови лъчи, като солариумите, са канцерогенни за хората.

5 мита за слънцезащитните продукти

Дерматолозите заявиха, че теоретично UV сушилните за нокти биха били по-безопасни, когато се използват спорадично, тъй като излагането на ултравиолетови лъчи и свързаните с тях рискове от рак са кумулативни. Много жени, които си правят гел лак, се връщат за поддръжка на всеки две до четири седмици, в зависимост от това колко бързо растат ноктите им. Ако ги използвате рядко, веднъж или два пъти годишно, и вземете предпазни мерки, като например слънцезащитен крем или защитни ръкавици, за да се предпазят от ненужно излагане, тога риска е сведен до минимум. 

Обикновена подправка успешно ни пази от вредното UV лъчение

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ГЕЛ ЛАКЪТ ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ЛАК ЗА НОКТИ?

Гел лакът за нокти съдържа малки молекули, наречени олигомери, които се втвърдяват, когато са изложени на ултравиолетово лъчение, правейки лака лъскав и траен. За разлика от обикновения лак, който изсъхва сам, гел лакът не се втвърдява без излагане на ултравиолетова светлина, казват дерматолозите. Изследванията обаче показват, че процесът на отстраняване, който включва потапяне на ноктите в ацетон за дълъг период от време, може да се отрази неблагоприятно на ноктите. Ако правите това редовно, а именно да преминавате от един гел маникюр към следващия, това може да изтъни ноктите, но не е опасно по никакъв друг начин за ноктите.

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА ЗА ДЪЛГОТРАЕН МАНИКЮР?

Пудрите за потапяне осигуряват подобен дълготраен маникюр и педикюр, без да е необходимо да се използват UV сушилни за нокти. Техниката използва цветно-акрилна пудра на полимерна основа и активатор вместо UV светлина за втвърдяването ѝ. След като нокътят е подготвен, човек може да потопи нокътя в пудрата или да я нарисува върху нокътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...