В месеца на любовта: 9-те най-четени любовни романа на всички времена

4656
В месеца на любовта: 9-те най-четени любовни романа на всички времена
Снимка: iStock/Guliver

За романтиката и любовта няма мода. Дори в ерата на компютърните технологии, смартфоните, все още се вълнуваме от романтичните трепети на любими герои. Ето 9 от най-четените любовни романи на всички времена:

"ГОРДОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ", Джейн Остин

Може би една от най-великите любовни истории на всички времена. Любовта на Елизабет и Дарси е изправена пред предразсъдъците и порядките на епохата. Любопитно е, че самата авторка Джейн Остин никога не се омъжва и както сама казва: „Няма да срещна мъж, когото истински да обичам…“, а пише едни от най-вълнуващите любовни сюжети.

"ДЖЕЙН ЕЪР", Шарлот Бронте

При публикуването на романа авторката го издава с мъжки псевдоним, но разбира си, за всички е ясно, романът е писан от жена. Едва ли мъж може да пише с толкова чувственост, страст и емоционалност. Макар Джейн Еър да изглежда „бедна, малка, обикновена“, любовната ѝ история е точно обратното. Главната героиня е разкъсана между вечната битка между разума и чувствата, горещата страст и викторианското благоразумие.

"АНА КАРЕНИНА", Лев Толстой

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему…“ казва великият руски писател в тази култова книга. Една разтърсваща любовна история в друга епоха, други порядки, предразсъдъци и нрави. Но вечната борба между благоразумието и страстта са актуални и днес. Една извънбрачна връзка изпепелява сърцето на красива аристократична дама, разкъсва я, води я до параноя, изолация, съжаление… Толстой описва всички човешки страсти от агония до върховен любовен екстаз.

"ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА", Маргарет Мичъл

Една от най-силните любовни истории, разказана отново от жена. Книгата ни пренася в съвсем друго време, време на войната между Севера и Юга, борбата за премахване на робството, консервативните порядки на южняшкото общество и бунта на една смела и борбена жена, която разчупва всякакви представи за общоприето поведение. И макар сюжетът да се случва преди повече от 100 години, емоциите, вълненията, борбеността и силата на женския дух, като че ли са ни близки и днес.

"ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ХОЛЕРА", Габриел Гарсия Маркес

Флорентино Ариса чака повече от 50 години да се срещне с голямата си любов, като преминава през невероятни премеждия и изпитания. Един малко по-различен поглед върху любовта. Дали именно дългото очакване, я прави красива. "Беше година на ожесточено влюбване. Нито тя, нито той имаха друг живот, освен да мислят един за друг, да се сънуват, да чакат писмата си с такова вълнение, с каквото ги пишеха. Нито веднъж през тази безумна пролет, а и през цялата година не им се удаде случай дума да си кажат. Нещо повече: от деня на първия им разговор до деня, в който той повторно ѝ заяви своята решимост, половин век по-късно, никога не бяха имали възможност да се видят насаме и да говорят за любовта си."

"ПТИЦИТЕ УМИРАТ САМИ", Колийн Маккълоу

Романът на австралийската писателка излиза през 1977 г. и веднага се превръща в бестселър. Отново история за невъзможна любов между красивата Меган и свещеника Ралф де Брикасар, когато битката между страстта и дълга те изгаря.

"БРУЛЕНИ ХЪЛМОВЕ", Емили Бронте

Зодиите, които обожават да четат

Любовта към книгите е нещо изключително важно в съвременния свят. Независимо дали обичате да четете книги в електронен форма,т или сте ...

Това е единственият роман на поетесата Емили Бронте (сестра на Шарлот Бронте), написан под псевдонима Елис Бел. Романът и до днес е един от най-продаваните за всички времена. Заради него Йоркшър става туристически обект. Любовната история е мрачна, тъмна, преплетена с много любов и омраза, но изключително силна и разтърсваща. Само изпепеляващите страсти могат да погубят човек и да го превърнат в жив призрак.

"РАЗУМ И ЧУВСТВА", Джейн Остин

Втори роман в нашата класация от английската писателка Джейн Остин. През 1811 г. книгата е публикувана анонимно и подписана от „една дама“. Както и другият й шедьовър „Гордост и предразсъдъци“, това е един от най-обичаните романи на Остин. Сестрите Елинор и Мариан Дашууд са абсолютно различни: едната е изтъкана от чувства и емоции, а другата действа винаги под диктовката на разума. И двете търсят любовта по своя си начин.

"РОМЕО И ЖУЛИЕТА", Уилиям Шекспир

Едва ли има по-известна любовна двойка от тази на Ромео и Жулиета. Не са много хората по света, които наистина са чели в оригинал трагедията, написана през далечната 1597 г., но всички знаят историята за невъзможната любов на двамата влюбени и смъртната омраза между техните фамилии, което води до трагичната им смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com