Важни профилактични прегледи, на които всяка жена трябва да обърне внимание

4905
 Важни профилактични прегледи, на които всяка жена трябва да обърне внимание
Снимка: iStock/Guliver

В определени възрасти, има различни неща, които е задължително да следим, за да сме убедени, че сме в добро здраве, тегло, с добър хормонален баланс, а и като цяло, че тялото ни се развива и функционира добре. Няма магическо хапче, което от днес за утре би променило вредни навици, но пък за сметка на това, профилактичните прегледи могат да ви покажат как тялото ни страда от тях, като например вреда от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и тн. Докато повечето хора четат и подминават, то в момента, в който чуем от лекаря, че тялото ни изпитва затруднения с някои процеси, автоматично червената лампа в главата ни светва и започваме инстиктивно да се грижим по-добре за себе си. Но и важно да знаем какви профилактични прегледи е силно препоръчително да посещаваме и на какъв интервал:

Гинеколог (преглед с ехограф и цитонамазка) - веднъж годишно

Всяка жена над 20 годишна възраст, задължително трябва да има ежегоден контролен преглед при гинеколог, включващ ехограф и цитонамазка. Това важи и за  жени  със сравнително ниско активен полов живот. Цитонамазката е задължително да правите всяка година, за да следите доброто здраве на половата система.  Цитонамазката е тестът, с който се откриват ранни признаци за рак на шийката на матката, който за съжаление, се среща все по-често, даже и при жени със сравнително ниска полова активност. Това профилактично изследване е изключително важно, не го подценявайте и пренебрегвайте.

Личен лекар  - веднъж годишно

Хубаво е да посещавате личния си лекар веднъж годишно за консултация какви изследвания би трябвало да си пуснете за вашата възраст. В общия случай, добре е да си пускате ПКК (пълна кръвна картина) и урина, поне един път в годината, за да следите дали всички стойности са в норма. Това важи за всички възрасти.

Мамограф - след 35 навършени години, задължително веднъж годишно

Изследванията за рак на гърдата и доброто състояние на млечните жлези, са от изключителна важност за всяка жена, навършила 35 години, и/или кърмила, било и то по-рано. Мамографията може да се използва, както за скрининг при жени без установени симптоми/, така и за диагностика; при наличие на оплаквания, в зависимост от целта на изследването.

Зъболекар - след 25 годишна възраст, веднъж на 6 месеца

Денталното здраве е не по-малко важно, а доста от нас пренебрегват това, основно и заради финансов аспект. Проблемът е, че ако не отидете навреме да се отстрани проблем, то вероятно ще стане още по-скъпоструващо лечение. Добре е да посещавате зъболекаря си веднъж на 6 месеца, за да може да почиства обстойно зъбния камък и да проверява за наличие на кариеси и парандонтит, които открити своевременно, се лекуват лесно.

Дерматолог - след 25 годишна възраст, веднъж на 1-2 години

Посещението при дерматолог е силно препоръчително, за да следите скалпа на главата си, кожата на лицето, както и останалата кожа по тялото ни. За съжаление, рак на кожата е най-често срещаната форма на рак, затова е силно препоръчително да посетим дерматолог контролно. Особено е препоръчително и за изследване на структурата на скалпа, както и кожата по лицето ни.

Очен преглед - след 30 годишна възраст, веднъж на всяка година

Здравето на очите ни е от изключителна важност, а понякога трудно осъзнаваме, че зрението ни е възможно да се е влошило. Като превантивна мярка е добре да посещаваме редовно офтолмолог, за да се следи потенциална нужда от очила, корекция, лекарства. 

*Нека се има предвид, че горепосочените интервали за прегледи са само в случай на липса на оплаквания и става дума за профилактично изследване. Никога не чакайте такива интервали за предглед, ако имате симптоми, които ви притесняват и винаги се консултирайте с лекар своевременно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com