Вярно ли е, че Иванко е убиецът на Асен?

9649
Вярно ли е, че Иванко е убиецът на Асен?

Можем ли да вярваме на всичко, което историческите извори от ХII век разказват за миналото на страната ни, щом са писани главно от византийските хронисти, известни с не особено позитивното си мнение за нас? Вероятно не. В историята ни има тайни и загадки, останали скрити или умишлено възпроизведени погрешно. Турското робство, опожаряванията и разграбването са унищожили и са ни отнели ценни исторически извори, от които можехме да научим истината. Родната литература също е извор на факти, но можем ли да се позоваваме на тях, или са пречупени през поглед на писателя? Точно, правдиво ли е написаното? Вярно ли е например, че Иванко е убиецът на Асен, както сме запомнили от ранните години на образованието си и както ни сочи в драмата си „Иванко – убиецът на Асеня“ Васил Друмев?

По пътя на наследството във Велико Търново

Иванко ли е убиецът на Асен?

Така ни учи историята, така пресъздава събитията Васил Друмев. Но Друмев е творец и има право на творчески поглед, както Шекспир е преиначавал фактите за някои крале, за които е писал в творчеството си, и това се знае от англичаните, които чудесно различават творческото писане от реалните исторически факти. Братоубийствата са били характерни за Високата порта в Истанбул, където свалянето от престола по този начин било доказана и честа практика, но не е било обичайно за българския царски двор. Мнозина споделят мнението, че в драмата на Друмев има авторски поглед и творчески измислици, че не Иванко е убил Асен, но византийците, които недолюбвали българите, с удоволствие преписват на царския двор братоубийства и интриги, които те самите извършват. Вярващите в невинността на Иванко се позовават на факта, че Иванко е можел да седне на трона само ако тримата му вуйчовци – Асеневци са починали, факт, който обезсмисля убийството на Асен от Иванко заради трон. Твърдящите, че Иванко е невинен се позовават и на това, че грешна информация се тиражира в редица източници. Така например Христаки Павлович в „Царственика“ представя Иванко като хитрец, прелъстил сестрата на цар Асен. Тя обаче е всъщност негова леля…

Кои са най-великите победи на българската армия от Второто българско царство?

Защо мнозина не вярват, че Иванко е убиецът на Асеня?

Въпреки че историци твърдят, че Иванко е убиецът на Асеня, мнозина, които не вярват на това твърдение, посочват още опровергаващи го факти:

1.       Георги Раковски сочи любовни драми, а не царски стол като причина за убийството на Асен. Любовните драми вероятно няма как да бъдат истина, защото дамата, с която се твърди, че имал любовна афера, е всъщност негова първа братовчедка.

2.       Васил Златарски сочи, че Иванко е на служба при Алекси ΙΙΙ и става управител на Родопите и Пловдив, след като убива Асен. Реално обаче историята сочи, че през 1195 г. Алекси ΙΙΙ се възкачва на престола чрез преврат спрямо брат си Исак II. Именно той е този, който  изпраща своя зет да се бие срещу цар Асен.

3.       След като става известна новината за убийството на Асен, Иванко бяга и се предава на Петър. Невярващите в историята за убийството на Асен от Иванко питат, ако това беше истината, щеше ли Петър – братът на Асен – да пожали предалият се Иванко? Те посочват липсата на агресия от Петър към Иванко като ясно доказателство, че не Иванко е убиецът.

Редица факти от историята и догадки споделят още невярващите в твърдението, че Иванко е убиецът на Асен. Каква обаче реално е истината и твърди доказателства за нея няма, така че оставяме ви да разсъждавате над споделеното, да търсите още нишки история, да размишлявате и да откриете сами за себе си своята истина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com