Властните хора изглеждат по-високи

6285
Властните хора изглеждат по-високи

Властните хора се възприемат за по-високи, отколкото са в действителност, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Мишел Дъгид от университета в Сейнт Луис и Джак Гонкало от университета Корнел накарали доброволци да се почувстват упълномощени с по-голяма власт, след което ги подложили на тестове за това как възприемат ръста си. Резултатите показали пряка връзка между чувството за власт и собственото възприятие за височина. Изследователите дори препоръчват на работодателите да настаняват мениджърите си с нисък ръст на по-високи бюра, за да се чувстват в доминантна позиция и съответно по-комфортно.

В първия експеримент учените накарали някои от участниците да си спомнят за инцидент, в който те са имали власт над друг човек. Останалите трябвало да си спомнят обратната ситуация, в която друг човек е имал власт над тях. След това били помолени да определят своя ръст на оразмерена летва, която била с 30 сантиметра над истинската им височина. "Овластените" имали склонност да се надценяват на скалата, а "потиснатите" - да се смаляват.

Във втория експеримент групата била разделена на двойки - шефове и подчинени. След това те трябвало да попълнят въпросник, в който да напишат точния си ръст. "Шефовете" по правило го преувеличавали. В третия опит били повторени условията от първия, като на всеки участник, участвал в инцидент с демонстрация на власт или жертва на власт, било предложено да си избере аватар. "Овластените" участници по-правило си избрали по-високи аватари. Изводът е, че хората действително се мислят за по-високи, когато се изкачат с няколко стъпала в социалната скала.

За да се чувстват комфортно и в психологическо отношение, търсенето на чисто физически по-висока позиция не трябва да им бъде отказвано. Трудовите психолози препоръчват най-висшите ръководни кадри да бъдат настанявани на най-високите етажи на сградата. Или когато са в офиса заедно с другите служители, бюрата на мениджърите да бъдат издигани на малко по-висок подиум. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно