Влияе ли студът на домашния ви любимец?

3906
Влияе ли студът на домашния ви любимец?
Снимка: iStock/Guliver

Броят на кучетата и котките, които са бездомни и които оцеляват успешно и безпроблемно навън и в най-тежката зима, е огромен. За разлика от тях обаче домашните ви любимци не са адаптирани към студа. Свикнали да живеят в дома, те губят способността си да се справят навън в мразовити дни. Студът влияе на домашния ви любимец негативно и е добре да се погрижите за него според вида и породата му.

Как влияе студът на котката?

Какъв човек си според своя домашен любимец?

Оказа се, че кучето има много общо с неговия стопанин и не става въпрос само за тяхната връзка. Каква е истината за вас от това, какъв ...

Писаните са топлолюбиви, обожават да мъркат до печката или излегнали се на слънце, проникващо през прозорците на дома ви. В мразовитите зимни дни се грижете да имат вода, която е със стайна температура, а не ледена, открехвайте завесите и щорите, когато е слънчево, за да се стоплят под лъчите, прникващи през стъклата на дома ви, осигурете им топло и меко зимно легълце, ако не желаете да спят при вас под завивките ви.

Късокосместите котки естествено са по-чувствителни към студа от тези с повече космена покривка. Котката обаче по правило е своенравна и свободолюбива и трудно ще я научите да носи дрешка. Това прави осигуряването на приятна температура в помещението, в което прекарва най-много време, важна задача.

Оставяйте ѝ и завивки, одеяло, мека играчка – тя има нужда от топлина и място, на което да се мушне и гушне в студените дни. Ако се окаже в снега – тераса, двор или внезапно излизане, приберете я незабавно и я изсушете, обръщайки особено внимание на лапите ѝ – проверете ги за измръзване.

Как влияе студът на кучетата?

Влиянието на мразовитото време върху най-добрия приятел на човека – кучето, зависи от породата му. Дългокосместите породи, които са пригодени за живот на двора и при зимни температури, нямат никакъв проблем през зимата.

Как да поддържаме дома с космат домашен любимец

В допълнение към радостта, която домашните любимци доставят на собствениците, има и недостатъци от присъствието им в дома: те оставят к...

Нещо повече – те обичат снега. За разлика от тях дребни породи, късокосмести животинчета като пинчерите не биха оцелели без специална грижа – топла стая, топло легло, топла дрешка по време на разходка. Уязвими са и възрастните кучета, както и страдащите от артрит.

Малките породи и кутретата може да стоплите и да им осигурите комфорт, като поставите бутилка, пълна с гореща вода, в легълцето им. Кучетата, живеещи в двора, се нуждаят от своя колибка, изолирана от влага и студ, топли завивки в нея и възможност да се движат по-активно – по-дълъг синджир.

Особено внимателни бъдете с лапите на животинчетата по време на разходка. Както в твърде горещо време нажеженият асфалт може да изгори лапите им, така и разходка с боси лапички в студа е неприятно изживяване за чувствителните породи. Важно правило е, когато сте решили да се грижите за домашен любимец, да получите информация каква специфична грижа да полагате в студения сезон като храна, температура, добавки, препоръки за разходка и сън.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com