Вреден ли е глицеринът за омекотяване, който се слага в ракията?

23060
Вреден ли е глицеринът за омекотяване, който се слага в ракията?
Снимка: БГНЕС

Българите имаме стари традиции във варенето на ракия, като всеки майстор ракиджия има своите тайни и трикове, за да изкара най-ароматната и пивка ракия. Макар законът, свързан с варене на ракия, да се затегна, все още в редица български домове не минават без домашната ракия, сварена именно през есента.

Знаем ли обаче какво точно съдържа любимата огнена течност освен плодовете и захарта и например вреден ли е глицеринът в ракията? Освен да се консумира с удоволствие, отговорно и с мярка, тъй като създава риск от здравословни проблеми включително и фаталната цироза при прекомерна консумация, важно е да знаем и какво съдържа бутилката, която слагаме на масата, за да консумираме и спокойно освен отговорно.

Какво е перфектното съотношение захар-вода за ракия?

Вреден ли е глицеринът в ракията?

Специалистите, включително чуждестранните експерти, съветват, ако дестилатът е малко остър или алкохолът е твърде силен да се добавят няколко капки глицерин, с което се намалява острият и суров характер на спиртното питие, добавя се мекота и по-приятно усещане върху небцето по време на консумация. Глицеринът също се използва от домашните майстори на ракия, за да намали времето за стареене на спиртната напитка.

Всъщност вкусът на глицеринът е сладък, много по-сладък от този на захарта, която глицеринът превъзхожда по калоричност. Глицеринът се среща в ествен вид във ферментирали храни и напитки, сред които оцет, бира, мед, вино. Като си припомним факта, че виното и медът са сред най-полезните и ценни блага на земята, то не би следвало отговорът на въпроса вреден ли е глицеринът в ракията да е утвърдителен. Глицерин ще срещнете и в богато разнообразие от сладки изкушения – енергийни блокчета, глазури за торти, меки бонбони, диетични храни, сушени плодове, фондан, кремове  други, което е още една причина да считаме, че е напълно безопасен и в ракията, в която се добавя, за да овладее остротата и направи вкуса по-мек. Доказателство за безопасността на глицерина, приеман вътрешно с храната и напитките, идва и от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

Козметиката и фармацевтичната индустрия, също се ползват от благата на глицерина. А какво да кажем да алкохолът, чиито вкус подобряваме и смекчаваме с грицерин? Обикновено това е напълно безопасно, ако не прекаляваме с количеството на добавения глицерин, както и със самата консумация на спиртни напитки. Колкото по-големи количества глицерин консумирате с храната и напитките, толкова повече се увеличава риска от проява на страничните ефекти, а те са:

  • главоболие,
  • гадене, повръщане,
  • световъртеж,
  • жажда,
  • диария.

Още: Как се прави дюлева ракия според нашите съседи сърбите?

Малките количества трудно биха довели до изява на страничните ефекти, но увеличеният прием създава подобни рискове.

Имайте предвид, че макар да е рядко, глицеринът води до алергични реакции, което важи особено за растителния глицерин, които алергични прояви в някои случаи могат да се окажат изключително тежки и животозастрашаващи. Така че е важно да знаете рисковете и да реагирате своевременно, ако забележите алергична реакция след прием на глицерин, следователно и след прием на ракия, в която е добавен глицерин.

Още: Как се прави най-пивката сливова ракия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com