Вредно или полезно е пиенето на зелен чай всеки ден?

16268
Вредно или полезно е пиенето на зелен чай всеки ден?
Снимка: iStock

Най-старите и най-дълголетните хора в света пият чай всекидневно, защото той е доста консумирана напитка. Хората обичат  го пият  сутринта, преди лягане или следобед. Но наистина ли е добър зеленият чай за вас и какво би се случило с тялото ни, ако всекидневно пием зелен чай?

Ще получите повече фитонутриенти

Натурално средство за красота и млада кожа: Зеленият чай

Освен, че действа като антиоксидант, зеленият чай подмладява кожата, като стимулира регенерацията на клетките.  Със зелен чай тон...

Зеленият е богат на хранителни вещества, които другите напитки, особено кафето не съдържат. В съдържанието си е богат на различни фитохимикали и фитонутриенти. Фитонутриентите са често срещан тип фитонутриенти, които произвеждат определени биологични дейности, поддържайки здравето по различен начин. Те могат да повлияят благоприятно на нашето здраве благодарение на антиоксидантите, които намалят риска от развитие на различни видове ракови заболявания.

Регулира метаболизма

Проучване, което се публикува в Journal of Medical Research, показва, че зеленият чай повлиява положително върху регулирането на процесите свързани с метоболизма, което също се свързва с контролирането на кръвната захар и управлението на теглото. Това важи и за хората с диабет.

Намаляване на възпалението

Зеленият е известен и със противовъзпалителните си свойства. Според проучването в International Journal of Molecular Science има значителни доказателства, че редовния прием на зеления чай има положителни противовъзпалителни ефекти. Изследователи откриват, че свойствата на зеления чай могат да влияят и върху намаляване на възпаленията на червените кръвни телца. Те дори открили, че пациентите с лупус, приемащи зелен чай всекидневно в продължителност от дванайсет седмици, съобщават за намалено възпаление в телата си.

Кой е по-полезният чай – зелен или черен

Както черният, така и зеленият чай имат своите ползи за здравето и предимства. Всеки определя според собствения си вкус кой вид чай да ...

Силно диуретично действие

Някои видове чай могат да ви накарат да уринирате по-често. Зеленият е точно такъв, той има силно диуретично действие. Диуретиците представляват хранителни вещества, каращи нашето тяло да отделя сол и вода под форма на урина. Чайове с диуретични свойства се  препоръчват  често на хора с проблеми с бъбреци, диабет или проблеми със сърцето. Поради диуретичния ефект, най-добре е да избягвате  приема на зелен чай след четири следобед.

Помага за нормализиране на теглото

Много проучвания са направени за ефектите, влияещи положително върху нормализирането на теглото, ако приемаме зелен чай всекидневно. Според International Journal of Molecular Science, дванайсет седмично проучване на жени, пиещи  зелен чай ежедневно, показва значителното намаляне на излишните мазнини в областта на талията и коремната област. Причината за това се дължи  най-вече на повишения метаболизъм, който е ефектът от пиенето на зелен чай.

Не са открити според проучванията вредни ефекти от редовния прием   на зелен чай над организма, но е препоръчително да не се пие повече от три чаши дневно. Добре е да се избягва пиенето на зелен чай в късните часове, поради своето богато съдържание на кофеин, което може да навреди на съня ви и да заспите по-трудно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com