Всички успешни хора използват тази практика - опитайте и животът ви ще се промени към по-добро

3281
Всички успешни хора използват тази практика - опитайте и животът ви ще се промени към по-добро
Снимка: iStock

Програма, заложена при раждането

Вероятно неведнъж сте чували, че всички психологически проблеми произлизат от детството. Всеки човек е програмиран от раждането си за големи постижения и грандиозни цели. Средата, в която расте детето, му разказва за неговите най-добри качества, таланти и способности. Обществото и родителите, без да знаят, създават представа на детето за себе си и с тази представа, която детето дълбоко асимилира, то преминава през живота. Оказва се, че мама и татко коригират мисленето на детето си, като го програмират от детството за успех или провал.

Психоаналитикът Зигмунд Фройд отбеляза, че ние приемаме повечето от нашите нагласи, ценности и житейски принципи от нашите семейства в зряла възраст. Децата са принудени да копират поведението на родителите си поради факта, че нямат собствен модел на възприятие за това как може да се развие животът им. Префронталната кора, която е отговорна за вземането на решения и съзнателния процес при детето, е потисната от много ограничаващи нагласи от страна на родителите.

С раждането мозъкът на бебето започва да работи активно и неговата амигдала се превръща в център на страх, стрес и емоции, поради което е толкова трудно за бебетата да контролират емоциите си, които често се изливат под формата на детски изблици. Освен това човешкият мозък е способен да обработва цели количества информация благодарение на милиарди неврони и връзки между тях.

Свикнали сме да мислим, че децата не разбират абсолютно нищо през първите месеци от живота си, но мозъкът им е успял да кодира много информация и да изгради нови невронни връзки. Вземете предвид този факт, когато отглеждате децата си, защото те трябва да бъдат научени не само как да ходят и говорят, но и как да мислят правилно и да вземат решения сами. По този начин ще фиксирате определена фиксирана нагласа в главата на детето.

Какво е фиксирано мислене?

Фиксираният начин на мислене е непоклатима вяра, че всички качества, характер, способности и таланти са издълбани в гранит и не могат да бъдат променени. Хората с такова отношение спират да полагат усилия за постигане на целите, постоянно се отказват и вярват, че „просто не могат“. Те се страхуват от провали и грешки, така че предпочитат да се ограничат до това, което уж им е дадено от природата.

За успех: 10 най-популярни суеверия, които помагат за успешно взимане на изпити

Не е лесно да се освободите от фиксираното мислене. Основата му е положена в детството, а в зряла възраст успява да се закрепи здраво в съзнанието. Трябва да следвате собствените си ограничения отново и отново, повтаряйки тъжни житейски преживявания. Въпреки това все още е възможно да се прекъсне порочният кръг.

Growth Thinking или Growth Mind е вярата, че всички ваши знания и умения могат да бъдат променени и развити, но това изисква малко усилия. Това ще ви помогне да не зависите от даденото от природата и да постигнете всякакви височини и цели. Хората с този тип мислене не се страхуват от провал, защото не го възприемат като провал, а като трамплин към успеха и шанс да започнат отначало.

Те смело излизат от зоната си на комфорт, учат се непрекъснато и винаги са отворени за промени в живота си. Мисленето може да направи истински чудеса: то определя дали можете да се реализирате и да постигнете това, което цените, или ще останете в редиците на аутсайдери, които се страхуват да действат и да променят реалността си.

Същността на практиката 5-O

Практиката "5-O" ще ви помогне да започнете процеса на образуване на нови неутронни вериги:

Грешките са вашата зона на растеж

Приемайте собствените си грешки не като провал, а като точка на растеж. Всички хора правят грешки и това е добре! Вашата задача не е да избягвате провалите, а да се научите да реагирате правилно на тях. Откажете се от перфекционизма и постоянно имайте предвид, че е по-добре да го правите несъвършено, отколкото да не го правите изобщо. Всеки резултат е приемлив, дори и да не е най-успешният. Възможностите за вас са интересно преживяване, а не опит за нов провал.

Ученето е непрекъснат процес

Любопитството е върхът на успеха, така че хората с мислене за растеж имат широк спектър от интереси и никога не спират да учат. Постоянното учене на нещо ново изгражда невронни връзки, развива паметта и повишава умствената гъвкавост. Освен това ученето е полезно за здравето: приемането и обработката на нова информация значително намалява развитието на болестта на Алцхаймер и удължава младостта на мозъка.

Обогатена среда и обкръжение

Желанието за нови преживявания дава на мозъка ни стимул да расте и да се адаптира към новите условия. Спрете да носите „бронята“ на консервативни възгледи и стари навици - това ви пречи да следвате съвременните тенденции и да сте в крак с интересни събития. Намирайки се в зоната на комфорт, човек се предпазва от всякакви сътресения и става по-слаб и по-уязвим. Изправен пред трудности в реалния живот, той губи самоконтрол и контрол над живота си.

Ако се чувствате в застой във всички области на живота си, тогава е време да започнете да променяте нещо. Купете нови книги, намерете ново хоби или се запишете на пилатес - има много възможности.

100 МОТИВИРАЩИ цитата, които ще ви настроят на вълна УСПЕХ - част 1

Отложен живот под забрана

Синдромът на отложен живот е често срещано явление, което може да направи хората напълно нещастни. Отлагайки важни неща всеки ден, не можете да продължите напред. „Ще започна да ходя на фитнес в понеделник“ или „Ще си купя същата рокля едва когато отслабна“ са примери за отложен живот. Изглежда, че предстои цяла вечност и определено ще имате време да реализирате плановете си.

Възможности, запознанства, нови открития се изплъзват през пръстите ви всяка минута - не позволявайте това да продължава безкрайно. Променете отношението си към реалността от „някой ден по-късно” на „тук и сега”. Колкото по-дълго го отлагате, толкова повече мозъкът ви се привързва към този начин на мислене, невронните връзки стават по-плътни и ще бъде все по-трудно да се измъкнете от този капан всеки ден. Научете се да си поставяте конкретни цели и да ги разделяте на задачи, за да постигнете точно желания резултат. Движете се напред и се мотивирайте да постигнете мечтите си. Няма да има по-добро време в живота ви да успеете от сега.

Обратната връзка е важна и ценна

Обратната връзка е повече за подкрепа, отколкото за груби изявления, отправени към вас. Приемете го не като критика, а като възможност да погледнете на действията си по нов начин, от околните. Обратната връзка е уникален инструмент, с който можете да научите много. Това помага да научите уроци за личностно израстване и професионално развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com