Възможно ли е шоколадът да причини главоболие?

1665
Възможно ли е шоколадът да причини главоболие?
Снимка: iStock

Шоколадът е едно от полезните изкушения, които имат редица ползи върху здравето, психиката и емоциите ни. Той съдържа също така и антиоксиданти и флавоноиди, които също имат своето влияние. Все пак, колкото и полезен да е шоколадът, той може да ни причини и главоболие. Ето и причините за това:

Главоболието е един често срещан проблем, който се характеризира с различна сила и интензитет. Един факторите, които му влияят, е именно храната. Според клиника „Майо“, може да се усеща като тъпа болка, която да нараства. Може да настъпи постепенно или пък остро и изненадващо. Разположението ѝ е навсякъде по-главата или в определени области.

Колкото до причините за появата на главоболието, те са също толкова много, колкото и видовете. Повечето типове се характеризират със стягане на мускулите по черепа. Тези типове главоболие са най-често срещаните и се характеризират като тензионно или причинено от напрежение. Причината за появата му са стрес, липса на сън, глад, промени в атмосферното налягане и времето.

Мигрената обаче може да се провокира от миризма, светлина, някои хранителни продукти – авокадо, фъстъчено масло, сметана и сирена.

Има ли полезен шоколад?

Всеизвестен факт е, че шоколадът съдържа захар и разваля зъбите. Също така той е заклеймен от повечето диети, защото е висококалоричен ...

Според изследване, което се е провело през 2020 година и е публикувано в научното списание Nutrients, шоколадът може да бъде причина за появата на главоболие. Всъщност, влошава състоянието на мигрена, при хора, които вече страдат от нея или се е появила. При повечето пациенти е налична консумация на шоколад, преди да се появи болката. Все пак, няма още категорично мнение, че именно това е виновникът за неразположението.

Според експертите, някои съставки в шоколада могат да допринесат за усилване на симптомите. Такава съставка е кофеинът. Според Американската академия по неврология, бета-фенилетиламин е друга съставка, която влияе на мигрената и болката, като цяло. Причината за това е намаляването на кръвоснабдяването към мозъка, причинено от съставката.

Учените от Missouri State University's Center for Biomedical&Life Sciences са на друго мнение. Според тях антиоксидантите в шоколада могат да помогнат за облекчаването на болката или поне да я намалят.

Главоболието обаче при различните хора може да бъде провокирано от различни причини. Различни са и факторите, които могат да го подобрят или влошат. Важно е да следите състоянието си и да бъдете внимателни към храните, които консумирате. Ако забележите, че след някоя храна не се чувствате добре или пък имате болка, то е добре да намалите приема ѝ или да я заместите с нещо друго. Ако ви е любима храна, то помислете с какъв еквивалент да я заместите, така че да има същите съставки и вкус, но да не ви причинява дискомфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com