За идните месеци: 15 храни, които спокойно може да замразите в хладилника

10567
За идните месеци: 15 храни, които спокойно може да замразите в хладилника
Снимка: iStock

Ядки, сирене, мляко - много хора смятат, че те очевидно нямат място във фризера. Но изследователите са на друго мнение - тези и много други продукти могат (и дори трябва) да се съхраняват във фризера. Замразяването има много предимства: Например можете да си купите храна за няколко месеца и вече не се налага да изхвърляте такава, чийто срок на годност изтича.

Храни, които си струва да бъдат замразени точно сега

Авокадо

За да замразите авокадо, измийте го, обелете го и го разрежете наполовина. След това отстранете семето и поставете авокадото в найлонова торбичка. Можете да замразите и пюре от авокадо. За да направите това, първо го пасирайте с вилица или в блендер, а след това добавете няколко капки лайм или лимон (това ще запази свежестта му). Авокадото трябва да се размразява в хладилника.

Сирене

Можете да замразявате сирене под всякаква форма: Настържете го, нарежете го или сложете цяло парче. За да направите това, просто го поставете в стъклен съд и го приберете във фризера. Но имайте предвид, че най-добрият начин за размразяване на сирене е да го поставите веднага върху гореща храна (пица, паста или запеканка). По този начин то не губи вкуса и формата си. 

14 храни, които не трябва да замразявате

Банани

Понякога бананите се покриват с черни петна само след един ден. Но животът им може да се удължи чрез замразяване: просто поставете бананите, обелени или необелени, в стъклен съд. За да размразите банан, загрейте го в микровълновата печка или във фурната за минута. Този метод е идеален за случаите, когато искате да приготвите ястие с банани.

Картофи

За да замразите картофи, обелете ги и ги сварете за 5 минути. След това охладете картофите в ледена вода и ги поставете в стъклени съдове или херметически затворени торбички. За да размразите картофите, поставете ги в хладилника.

Съвет: Замразете зеленчуците върху лист за печене или дъска - така те няма да се допират един до друг и ще можете да размразявате толкова картофи, колкото ви трябват. 

Мляко

Млякото може да се замразява в бутилка или в херметически затворен съд, в зависимост от това колко искате да размразите по-късно. Когато размразявате, оставете контейнера с млякото в хладилника за една нощ и го разклатете преди употреба, за да се уверите, че течността е гладка. 

Песто

Бурканът с песто издържа само няколко дни след отварянето му. А ако нямате време да използвате соса, просто го замразете. Идеалният съд за това е контейнер за кубчета лед (така ще размразите соса в точно определена порция). За да размразите соса, поставете го в хладилника за няколко часа.

Лекар: Това са най-опасните замразени храни, спрете ги още днес

Вино

Това е добър хак за тези, които обичат да добавят вино към ястията си. Замразете напитката в контейнер за кубчета лед и я поставете в найлонова торбичка с цип. Когато настъпи моментът, просто изпивате виното или го добавяте към месо или паста. 

Бекон 

Ако решите да замразите бекон, не го гответе първо. Просто поставете пакет пресен бекон във фризера или го поставете в стъклен съд. Замразявайте бекона на порции, за да не се налага да размразявате всичко наведнъж. За да размразите, просто го поставете на скара или в тиган на слаб огън без масло. Ако искате да нарежете бекона, размразете го в хладилника, докато омекне.

Ориз

При ориза всичко е просто: Охладете готовата зърнена култура и след това я замразете в контейнер. Можете да размразите ориза в микровълнова фурна или в хладилника.

Десертна сметана

Ако сте приготвили цялата торта и все още ви остава много крем, просто го сложете в торбичка с цип. За да размразите, сложете крема в хладилника за една нощ и не забравяйте да го разбъркате след това, за да бъде текстурата еднородна. Между другото, можете да направите същото и с останалото тесто. 

Зеленина

По правило зелените зеленчуци изобщо не издържат дълго - едва ги донасяте от магазина, а те вече са изсъхнали. А ако не сте имали време да ги използвате, нарежете зеленината и я сложете в кубчета лед (за размразяване на порции) или в найлонова торбичка.

Торта

За да замразите тортата, поставете всяко парче (или целия десерт) във фолио или хартия за печене. Между другото, след замразяването тортата се разпада по-малко - така че ще бъде по-лесна за рязане. За да размразите тортата, отстранете хартията от тортата и я поставете в хладилника за няколко часа (8 часа за голям десерт). 

Ядки

Доказано е, че студената среда е най-благоприятна за ядките и семената (в топла среда те гният поради развитието на бактерии). Затова замразете ядките си в плик с цип. Можете да ги размразявате по всякакъв начин: Добавете ги към горещо ястие (например овесена каша), прибавете ги към смес за кекс или ги запържете в тиган. 

Масло

Можете да замразите маслото на малки порции, за да го добавите по-късно към печива или в ястие, или в цял пакет. За да размразите маслото за добавяне към тестото, поставете го в хладилника за няколко часа. Ако искате да добавите масло в ястие, просто го сложете в тиган или тенджера. 

Яйца

Можете да разбиете яйцата преди замразяване или да замразите белтъците и жълтъците поотделно (това може да е необходимо за печене). Не бива да замразявате цяло яйце - ще трябва да чакате дълго, докато то най-накрая се размрази и се счупи. За да размразите яйце, поставете контейнера в хладилника за няколко часа. Бъдете внимателни: Яйцата трябва да се консумират веднага след размразяването им - те се развалят много бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com