Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага сокът от алое вера?

27 декември 2021, 16:20 часа

Едва ли има човек, който може да бъде изненадан от лечебните свойства на саксийното цвете алое вера, растящо на домашните ни первази. Оказва се, че ако полагаме редовни грижи за здравето и своята красота, алое верата може много да ни помогне.

Това растение има месести листа и се състои от горчив гел, богат на витамини и минерали. Една от характеристиките на сока от алое вера е неговите антибактериални и антивирусни ефекти за намаляване на възпалението. Нека видим за какво помага.

Лечение на запек

Сокът от алое е известен като естествено слабително. Това действие се притежава от външната част на растението, която съдържа антрахинон и алоин. Към момента обаче няма проучвания, показващи наличието на странични ефекти при използване на растението като слабително.

Ставни възпаления

Ако страдаме от болки в ставите и възпаление на мускулите, сокът от алое може да помогне да решим окончателно този проблем. Този продукт има ефикасен ефект дори при артрити. Сокът от алоето, който не е напразно се нарича супер продукт, съдържа манозен фосфат и има противовъзпалително действие.

Чиста, здрава и сияйна кожа

Сокът от алое вера е много широко използват в процедурите за здраве и красота на кожата. От десетилетия сокът от алое е използван за лечението на кожни рани, проблеми с очите и възпаления в тялото. Жените  често  използват алоето като хранителна добавка поради неговите слабителни свойства, използвано за грижа за косата, ръцете и лицето. Алоето в съдържанието си има силна концентрация на антиоксиданти и витамини.

Защо сокът от алое е полезен?

 Растението има много полезни качества поради уникалния си химичен състав. Включва:

·        Витамини А, групи В, С, Е;

·        Микроелементи и минерали - калций, калий, магнезий, хром, цинк и др.;

·        Флавоноиди, антиоксиданти и органични киселини;

·        Фибри, полизахариди, ензими.

Поради такъв спектър от вещества, полезни за хората, алоето се използва както в ежедневието, така и в традиционната медицина, например под формата на инфузии.

Как да приготвите и приемате сок от алое:

Има няколко начина за приготвяне на домашен сок от алое.  Преди да приготвите сока, не поливайте растението поне една седмица; След това трябва внимателно да отрежете най-големите долни листа и да ги поставите в хладилника за три до четири дни;  За да приготвите лечебна напитка, можете да използвате растение, което е навършило поне две години.  Измийте листата, нарежете и минете през месомелачка или блендер; Поставете получената смес върху тензух и изстискайте сока и го използвайте за приготвяне на напитка. Винаги трябва да приемате сокът от алое разреден, в чистия си вид може да предизвика алергични реакции.

Статията е с информативна цел. При здравословни проблеми търсете консултация със специалист!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес