Защо ароматите могат да върнат живи спомени

1377
Защо ароматите могат да върнат живи спомени
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Миризмите могат да бъдат изненадващо емоционални. Мимолетен аромат на парфюм може да ви напомни за стар приятел или ароматът от приготвянето на вечерята на печката може да ви върне към ястията на бабите ви. 

Учените от Северозападния университет разглеждат различните мрежи, които свързват нашите първични сетивни области - зрение, звук, допир и мирис - към хипокампуса, сложна мозъчна структура, участваща във формирането на емоции и памет. Те открили, че хипокампусът има значително по-силна връзка с обонятелната система. Те твърдят, че тази презаредена директна линия между обонятелната система и хипокампуса може да помогне да се обясни защо ароматите могат да предизвикат толкова силна емоционална реакция у хората.

Най-добрият аромат за всяка зодия

При търсенето на нови аромати парфюми решихме да погледнем какви са съчетанията на аромата с дадената зодия. Споделяме с вас статията н...

Според изследователите, този сензорен аутобан между обонятелната система и хипокампуса най-вероятно е отражение на това как мозъчната архитектура е претърпяла някакво фино преоборудване, докато се е развивала.

„По време на еволюцията хората преживяват дълбоко развитие на неокортекса, което реорганизира достъпа до мрежи с памет“, казва Кристина Зелано, автор на изследването и асистент по неврология в Медицинския факултет на Файнбергския университет в Северозападния университет.

„Зрението, слухът и допирът се пренасочват в мозъка, когато неокортексът се разширява, свързвайки се с хипокампуса чрез посредник - асоциация на кората - вместо директно. Нашите данни показват, че обонянието не е претърпяло това пренасочване и вместо това е запазило директен достъп до хипокампуса “, обяснява Зелано.

Като се има предвид значението на обонянието върху нашите емоции, изследователите също така подчертават как загубата на обоняние може значително да повлияе на качеството на живот. Много научни изследвания свързват даже загубата на обонянието с появата на депресия.

6 аромата на свещи за повишаване на настроението и производителността (ЧАСТ II)

Знаете ли, че връзката аромат-памет може да се използва за повишаване на вашите настроение и производителност. Ако свързвате сутрешната...

Това е особена грижа в последно време, тъй като е известно, че COVID-19 е тясно свързан със загуба на обоняние, известна още като безсъние. Всъщност загубата на обоняние е един от най-често съобщаваните странични ефекти на дългия COVID и често може да продължи седмици, ако не и месеци след първоначалната инфекция. Това ново проучване не разглежда конкретно безсънието, свързано с COVID-19, но може да даде някои улики за това как инфекцията, както и продължителните ефекти на дългия COVID, могат да имат дълбоко въздействие върху качеството на живот на хората.

"Епидемията от COVID-19 доведе до нов фокус и спешност на обонятелните изследвания. Въпреки че нашето проучване не се занимава директно със загубата на обоняние при COVID, то говори за важен аспект на това защо обонянието е важно за живота ни: миризмите са дълбока част на паметта, те ни свързват с особено важни спомени в живота ни, често свързани с близки хора “, добавя Зелано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com