Защо да изберете шампоан без сулфати, ако държите на здравата коса?

5394
Защо да изберете шампоан без сулфати, ако държите на здравата коса?
Снимка: iStock/Guliver

За здравата, бляскава и пълна с обем коса са важни не само начина на живот, храненето и грижата, но и елементарните навици като измиването с подходящ продукт. Сред морето от разнообразни измиващи средства, обещаващи цялостни решения за гривата, намирането на правилния продукт е нелека задача.

Част от козметиката, предлагана на пазара, съдържа съставки, които са вредни за косъма ви. Такива са шампоаните със сулфати, които трябва да избягвате, ако държите на здравата и пълна с живот коса.

Правилата, които трябва да спазваме при избор на шампоан

Основата на грижата за косата са шампоани и балсами. Много от нас ги избират, водени от обонянието и зрението си. Хубава бутилка плюс п...

Какво са сулфатите?

Те помагат за дълбокото почистване и измиване на косата и скалпа. В модерното ежедневие обаче честото миене на косата изисква много по-нежна грижа и шампоаните със сулфати се оказват с прекалено агресивно въздействие – те почистват не само мръсотията, себума и праха, но измиват и влагата, естествената защита на косата, оставят я суха, безжизнена и улесняват появата на цъфнали краища.

Шампоаните със сулфати образуват много пяна, поради което са подходящ продукт 1-2 пъти в месеца за коса, която е стилизирана и с много наслоявания на продукти, но са напълно неподходящи за ежедневна грижа, тъй като постигат обратния ефект – чупливост на косъма, липса на блясък и жизненост. Влагата и естествените масла на кожата на главата са важни, тъй като подхранват косъма и поддържат блясъка и здравината му.

Не премивайте косата, тя няма нужда от толкова пяна и толкова агресивен подход. Освен това никога не нанасяйте измиващия продукт по дължините и върху връхчетата, а само в корените чрез масаж. При изплакване, стичащата се по дължините пяна, върши достатъчно работа.

Кой да не използва шампоаните със сулфати?

Край на косопада с този шампоан с чесън

Изпитваме сериозни затруднения и притеснения щом стане въпрос за вида на косата ни, здравината и лъскавината й.  Домашен лечебен ...

Дамите с чуплива или къдрава коса, притежателките на суха коса и сух скалп, тези, чиито косъм е склонен към накъсване, фин и без блясък трябва да потърсят шампоани, които не съдържат сулфати. Притежателките на мазен скалп, дамите, които тренират усилено и се потят обилно, и тези, които наслояват множество стилизиращи продукти върху гривата си, могат да използват подобни почистващи средства 1-2 пъти в месеца, за да гарантират пълната чистота на косата си и да прочистят скалпа, но не по-често.

Редовната употреба на шампоан, съдържащ сулфат, дори върху мазна коса би било пагубно за красотата ѝ. Отнемайки себума ѝ, този почистващ продукт стимулира скалпа да произвежда активно още повече себум, за да възстанови отмития, с което всъщност не помагате на косата да има по-здрав вид и не се справяте с омазняването.

Шампоаните със сулфати са крайно непрепоръчителни и за боядисани коси. Те отмиват цвета изключително агресивно и това води до необходимост от по-често боядисване, което пък неминуемо уврежда косъма и го прави чуплив. Изборът на нежно измиващо средство, съхраняващо цвета на боядисаната коса, е задължителен.

Шампоаните със сулфати трябва да бъдат избягвани и от притежателките на чувствителен скалп. Те биха могли да го раздразнят и да доведат до проблеми със здравето и състоянието му.

Заменяйки шампоана си с такъв без съдържание на сулфати, е важно да знаете, че се нанася в малки количества върху напълно мокра коса, измива  се добре и се завършва с балсам по дължините или със стилизиращ крем за блясък без отмиване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com