Защо е полезно да консумирате кокосова вода

1129
Защо е полезно да консумирате кокосова вода
Снимка: iStock

Кокосът навлиза все повече в нашите домакинства заради здравословния начин на живот, към който се стремят много хора. Всъщност всяка една част от кокоса бива използваема – черупката му може да използваме като саксия или за направата на декорация, от месестата част може да се направи масло или хранителна подправка, а кокосовата вода е напитка, притежаваща много ползи за организма ни. Нека видим ползите от консумацията й:

Забавя ефекта на стареене

За много специалисти кокосовата вода е „тайният фонтан на младостта“. Заради голямото количество цитокини в състава й, тя е позната със сериозния си анти-ейдж ефект. Цитокините са протеини, отговарящи за междуклетъчната комуникация и предпазването от дегеративни промени в клетките.

Предпазва от дехидратация

Калций, калий, магнезий, натрий, електролити са само част от полезните вещества в състава на кокосовата вода. Изключително подходяща за рехидратация, както и за консумация след тежка тренировка.

Подобрява паметта

Електролитите и калият са виновниците кокосовата вода да има положително действие върху паметта. Тя действа като гориво за мускулите, поддържа нервната система и подобрява нервните трансмисии в мозъка, свързани и с паметта и по-бързото запомняне.

По-добро храносмилане

Кокосовата вода подобрява храносмилането, като ни предпазва от редица стомашни неразположения, някои от които – дизентерия, глисти, запек, стомашен вирус и т.н. Това се дължи на биоактивните ензими в състава й. Играе ролята на диджестив.

Ползи за сърцето

Заради високото съдържание на калий в кокосовата вода, консумацията на такава може да понижи значително риска от инфаркт, понижава нивата на лошия холестерол, както и повишеното кръвно налягане. Ако пием кокосова вода ежедневно и имаме камъни в бъбреците, не трябва да се притесняваме повече за тях – тя действа като диуретик. 
Подходяща е за консумация от диабетици, тъй като съдържанието на захари в нея е много ниско. Предпазва страдащите от това заболяване от вкочанени крака или загуба на зрението, когато се пие редовно.

Помага за свободните радикали

Това й свойство е благодарение на минералите, витамин В, селена, сярата и йода, които се съдържат в кокосовата вода. Те се борят със свободните радикали и предпазват от развитието на различни видове рак. 

Повишава имунитета

Последното свойство, което ще ви разкрием за кокосовата вода, е нейната грижа за стабилния имунитет. В нея се съдържа значително количество лаурикова киселина, а тя е известна със своите антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. При редовната консумация на тази магическа вода може да се намали рискът от появата на херпеси, хепатит С и гъбични инфекции, както и да се спомогне за лечението им при вече появили се такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com