Защо и кога котката ви мърка

14200
Защо и кога котката ви мърка
Снимка: iStock

Когато мъркаща котка се гали в вас, няма как да не се чувствате доволни от себе си. Това сладко коте трябва да ви обича, за да издаваш този сладък котешки шум, нали?

Защо котките НЕ Е добре да спят с деца

Как мъркат котките?

Ако котката ви прави това, значи тя наистина ви обича

Почитание Ако вашата котка неприкрито проявява уважение към вашите навици, то със сигурност обича вас повече, отколкото цялото останал...

Собствениците на котки може да се чудят не само защо котките мъркат, но и как го правят? Как създават този отличителен шум? Е, противно на това, което може би си мислите, интересен котешки факт е, че котките нямат уникална част от тялото или гласов орган, който им позволява да мъркат. Вместо това звукът идва от бързи движения в гласовата им кутия. Мъркането започва като сигнал от централната нервна система, който се придвижва до мускулите в гласовата кутия. Тези мускули се стягат и освобождават много бързо, докато котката вдишва и издишва, за да направи вибрациите, които можем да почувстваме и чуем.

Защо котките мъркат?

Е, защото това е, за което са родени. Котките започват да мъркат и да чуват мъркане от ранна детска възраст. Майките котки мъркат, за да водят котенцата си – които са слепи и глухи, когато се родят – при тях за храна и топлина. На свой ред, вярват ветеринарите, котенцата мъркат, за да покажат, че са добре и да им помогнат да се свържат с мама котка. С напредването на възрастта на котките мъркането се използва за всичко – от предаване на радост и задоволство до успокояване на болката.

Има ли причина някои котки да спят на определени части от тялото?

Какво означава, когато котка мърка?

ТОВА прави котката ви агресивна, без да знаете

Разтриване по корема Галенето по корема обикновено не се приветства. Повечето котки не обичат да ги галят по коремчетата. Да им държа...

Разбира се, може да чуете мъркане, когато вашият домашен любимец се чувства спокоен или приятелски настроен, но котките също мъркат, когато са гладни, стресирани или изпитват болка. Всяко поведение зависи от историята, контекста и очакванията. Така че е наивно да се мисли, че котките могат да мъркат само по една причина – все едно да мислим, че хората могат да се смеят само по една причина.

Мъркането отделя ендорфини за добро настроение, така че експертите смятат, че котките използват вибрациите, за да се успокоят. Това може да означава, че котката ви мърка, докато се наслаждава на уютни прегръдки от вас, или може да помогне да успокои нервите им - или буквално да излекува болката им. Известно е, че майките котки мъркат по време на раждане. Освен това проучванията са установили, че вибрациите на цялото тяло от 35 до 50 Hz могат да помогнат за стимулиране на заздравяването на костите. Честотите на мъркане на котките варират от 25 до 150 Hz и някои предполагат, че вибрациите могат да помогнат на котките да поддържат скелетите си здрави.

Що се отнася до честотите на мъркане дори по-високи от 150 Hz, те служат за съвсем различна цел. Едно проучване в списание Current Biology установява, че когато котките се опитват да накарат стопаните си да ги хранят, честотата им на мъркане нараства до 220 до 520 Hz - ужасно близо до 300 до 600 Hz на вика на човешкото бебе. Изследователите предполагат, че по-високата честота прави звука по-труден за игнориране от родителите на котки (и бебета).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с които да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com