Защо избухва въстанието на Асен и Петър довело до Освобождението на България от Византия?

14050
Защо избухва въстанието на Асен и Петър довело до Освобождението на България от Византия?

Вероятно знаете, че въстанието на Асен и Петър води до Освобождението на България от византийско владичество. С успешния развой за българите и край на въстанието е създадено и Второто Българско царство, управлявано от династията на Асеневци. Малцина обаче знаят причината за избухването на това въстание и тя първоначално е далеч от стремеж към свобода. Не с идеята за освобождение започва въстанието на Асен и Петър. В основата на гнева стои много по-тривиална и делнична причина, която вероятно ще намерите за неочаквана и за която не предполагате. Вижте я.

Защо избухва въстанието на Асен и Петър?

Причината за недоволството е делнична и не е свързана с жажда за свобода. Увеличение на данъците стои в основата на въстанието на Асен и Петър, избухнало през октомври 1185 година в Търново. По това време Византийската империя губи битка след битка, което изпразва хазната ѝ и с цел възстановяване на липсващите средства и напълването ѝ тя въвежда извънреден данък, средствата от който били крайно необходими на императора за предстоящия му брак. Именно този извънреден данък е причина за гнева и недоволството на населението, което трябвало да го плати, населяващо Северна България. Историческите извори сочат, че данъкът е бил добитък, което води до крайно недоволство сред селяните и пастирите изхранващи семействата си чрез добитъка, поради което някои автори сочат въстанието на Асен и Петър не като такова, а като бунт на селяните. Едва по-късно целта освобождение се смесва с недоволството от данъка. Това всъщност не е единственият път в историята, при който вдигане на данъците води до бунт. Подобни промени в данъците станали причина за избухването на въстанието на Петър Делян от 1040 година, както и за други въстания против ромейската власт.

Избухва въстанието на Асен и Петър

Други любопитни факти за въстанието на Асен и Петър

Освен причината за избухването на въстанието на Асен и Петър, довело до освобождаване на България от Византийско владичество, има и други любопитни факти, свързани с него.

1. Асен и Петър всъщност не са Асен и Петър, а Теодор и Асен. Теодор е коронясан под името Петър в знак на приемственост с царя-светец от Първото българско царство и така въстанието остава популярно като въстанието на Асен и Петър.

2. Главните селища от Северна България (без Преслав) са освободени за изключително кратко време.

Какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски?

3. Силата и мощта на българите ясно личат от принудата, пред която е изправен императорът да сключи примирие с тях след обсадата и битките при Ловешката крепост. Със сключването на това примирие е възстановена България на север от Стара планина. Поставено е началото на Второто българско царство. Византийската империя го признава, но не признава царската титла на владетелите.

4. Някои автори и историци продължават да се питат дали Асен и Петър биха вдигнали въстанието, или биха се присъединили към него, ако бяха получили желаната прония от императора, която са отишли да искат лично от него. Братята го заплашват с бунт след получения отказ. Но това ли е бунтът, или Асен и Петър са „яхнали“ недоволството на селяните, щяло ли е да има въстание, ако Асен и Петър бяха получили от византийския император желаното, са въпроси, по които все още се прокрадват неясноти и спорове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com