Какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски?

9933
Какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски?
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

След смъртта си Дяконът ни е оставил завет, който да следваме, дела, пред които да се преклоним, кичур коса и документално наследство, което е по-ценно от злато. Не е известен все още гробът на славния борец за свобода и независимост, но животът и делото му, богатата душевност на Левски, терзанията и изпитанията – всичко, което е съпътствало делника му, всичко, за което е мечтал, са събрани в малко тефтерче – ценното тефтерче на Дякона, съхранило върху пожълтелите си страници крилати фрази, които използваме и днес, като прословутото и известно „Народе????“.

12 впечатляващи цитата от Васил Левски

Какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски?

Освен съдържанието на прашните страници, изпълнени с мъдрост, надежда и стремеж към свобода, с лични размисли, чувства, емоции и преживявания, вероятно се чудите какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски. Там стои фабрично отпечатан текст на латиница, а именно Agenda. В превод това означава „Каквото трябва да се направи“. Вероятно отпечатаният надпис е просто съвпадение, но това съвпадение има силна символика – под кориците е всичко онова, което е следвало да се направи, за да извоюваме бленуваната свобода. А може и съвсем да не е случайно, че именно тефтер с този надпис на корицата е избран от Левски за личните му спомени, надежди, страхове, борба, премеждия, обич.

Кога е роден Васил Левски? Всеки българин трябва да знае това!

Какво пише на корицата на тефтерчето на Васил Левски, която е отзад?

Отговорът на този въпрос, остава неизвестен, защото последната корица от тефтера на Апостола липсва. Не е известно дали самият той я е откъснал, дали друг е заменил по-късно, но е факт, че там какво е пишело остава тайна за нас. Днес тефтерът не е без корица, но тя не е оригиналната, а от картон.

Известно е, че страниците на личното тефтерче на Апостола са изписани на ръка и това е дело на самия Левски. Изключение са само отпечатани надписи, вероятно на немски, които посочват месеца и датата и са разположени в средата най-горе на всяка страница. Ако желаете да видите това незаменимо тефтерче и чрез него да се докоснете до живота и делото, до въжделенията на безсмъртния герой, може да посетите Националната библиотека в София, където се съхранява. До съдържанието на личното тефтерче на Левски може да се докоснете и онлайн, за да изпиете с поглед и с душата си личния му почерк и да се потопите в историята, мислите и надеждите му. Това може да направите на страницата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. 

Преди да попадне там, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София, тефтерчето се е съхранявало в Софийския народен музей, където го предава вдовицата на Захари Стоянов. Тефтерчето на Левски и част от архива на Българския революционен централен комитет остават скрити и скътани при залавянето на Левски и така попадат в ръцете на Захари Стоянов. За щастие. Защото теферчето е късче жива история, наследство и ценност, които значат много за България. В него ще откриете както празни страници, които е неизвестно защо са прескочени и останали празни, така и крилати мисли, останали ни като ценно наследство, повод за размисъл, за гордост, а често дори и за срам от самите нас. Какво ли е искал да ни каже Левски с въпроса си „Народе“ не с една, а с цели 4 въпросителни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com