Защо кучетата нападат котки, защо имат трудни взаимоотношения?

30734
Защо кучетата нападат котки, защо имат трудни взаимоотношения?
Снимка: iStock

Преди милиони години котките са "яли" кучета

Сред учените отдавна се води дебат кой е по-умен - котката или кучето. Везните се накланят в едната или в другата посока. Отначало надделя версията, публикувана от швейцарското списание, че кучетата са по-умни. Защото те имат около два пъти повече неврони в кората на главния мозък от котките (530 милиона срещу 250 милиона).

Кои са най-умните породи кучета?

По-късно други учени се застъпиха за котките, които откриха, че тези животни имат краткосрочна памет, която е три пъти по-ефективна от тази на кучетата. Освен това котките са отлични естествени ловци.

Именно тази способност за добър ловец в древни времена доведе до факта, че при естествени условия популацията на котките започва да печели пред популацията от кучета.

Според учени конкуренцията между видовете е причинила изчезването на 40 вида кучета. Може би затова много представители на кучешки семейства, не понасят представителите на семейство котки.

Защо кучетата нападат котки?

Кучетата си мислят, че са по-големи и по-силни

Друго обяснение, което се основава на генетиката. Кучетата, които принадлежат към семейство кучета, смятат всички животни, които са по-малки от тях, за дивеч.

Няма значение, че много съвременни котки гледат отвисоко на някои съвременни кучета. Този трън остана в генетичната памет на кучетата: котките са по-малки. А това означава по-слаби. Ето защо кучетата гонят котки.

По-добре е да не се срещате с глутница

Особено опасно е котката да срещне глутница кучета. Защото психологически е по-лесно да се справиш с едно животно, отколкото с глутница. При няколко кучета инстинктът за лов в глутница може да работи, те могат да преследват котката, докато не я принудят да се изкатери на дърво или в мазето... Или, уви, те я ухапят до смърт...

7 породи КУЧЕТА, които гарантирано ще опазят дома ви

Много семейства избират да осиновят или закупят куче, което да не им бъде единствено домашен любимец, но и пазач. Когато не сме у дома,...

Котките имат един ензим

Британски учени са открили, че тялото на котката отделя ензим, който може автоматично да предизвика агресия у кучетата. Но това, за щастие, не работи с всички котки и не с всички кучета.

"Не те разбирам"!

Има и друго обяснение за обтегнатите отношения между видовете, което дават зоопсихолозите. Според тези експерти причината за всичко са различни модели на поведение и начини на изразяване на чувствата.

Знаете ли, че котките могат да имитират човешки глас?

Уникалните способности на котешката памет, която е по-добра и от нашата

Както ние сме способни да градим паметта си върху опит, така и котките се научват чрез опити и грешки. Ако котката ви се разхожда по ку...

Кучетата най-често са шумни, общителни и дружелюбни животни, които се нуждаят от много внимание, комуникация и като цяло движение. Котките се нуждаят от малко от този списък. Те са по-скоро като интроверти. Котките са по-независими и не се стремят "до хората". Въпреки че вниманието и комуникацията за котката е добра.

При кучета и котки дори телесните сигнали са различно забележими. Куче, например, най-често размахва опашка, когато иска да покаже дружелюбието си, интереса и доброто си настроение. А при котките почти при същата амплитуда на трептения, но изразена в по-резки движения, показва, че животното не се вълнува.

Как могат да се разбират?

Кучетата имат много добре развита асоциативна памет. Често при първа среща на кученце с възрастна котка, която се е държала изключително агресивно, може да бъде запомнено от животното до края на живота.

След това кучето, когато се среща с който и да е представител от семейството на котки, си спомня дългогодишното негодувание и си мисли, че пред нея има враг. И реагира съответно.

Всички котки са психопати: откритието на учените

Учените от Университета на Ливърпул са провели изследване, което е позволило да се изясни следното: у всяка домашна котка могат да се о...

Котка и куче могат ли да бъдат приятели?

Вероятно сте виждали, където кучета и котки демонстрират откровено приятелство.

Това е лесно постижимо, когато котката и кучето растат заедно. Тоест, ако сте донесли коте в къщата, а след това и кученце, или обратно, шансовете животните да се сприятелят са много големи. По принцип всичко може да се окаже добре, когато кученце или коте са поставени с възрастен домашен любимец: шансовете за родителският инстинкт да работи при по-възрастното животно е голямо.

Ако в дома ви се появи нов домашен любимец, опитайте се да не оказвате натиск върху заварените, дайте му възможност да свикне с новите миризми и звуци. Първо дръжте животните в отделни помещения. Те също трябва да се хранят отделно.

И когато заварените разберат, че новодошлия не е влошил отношенията със собственика, може би вашите животни ще станат добри партньори в живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com