Защо мухите хапят болезнено през август, въпреки че летят през цялото лято

2035
Защо мухите хапят болезнено през август, въпреки че летят през цялото лято
Снимка: Pixabay.com

Мухите хапят през цялото лято, но през август започват да проявяват особено усърдие или поне така му се струва на човек, когато почувства болка. Това явление се обяснява с жизнената дейност, структурата и видовете индивиди. Биологичните особености им позволяват да пробиват кожата и да бъдат носители на болести.

Защо мухите се активизират през август и започват да хапят

Мухите се събуждат с настъпването на топлината и обсаждат човек, неговото жилище или стопански постройки за дълго време. Но по някаква причина през август те започват да хапят болезнено. Въпреки че пак бяха наблози цяло лято и това не се случваша. Има обяснение за този феномен – мухите са няколко вида, а тези, които са живели безобидно в съседство, са си останали.

Още: Какво отблъсква мухите – ето няколко хитри начина за справяне с тях

През август се активизира един вид муха – оборната муха. Цяло лято тя живее до хората, но предпочита говедата. Тя се размножава бързо, така че до август броят ѝ се увеличава. Тя дори има такова име - "есенна муха". Тоест муха, която се активира през този период.

В търсене на храна през август тя вече не избира кой от живите индивиди ще нападне. Тя трябва да пие кръв, за да продължи да живее. Яйцата се крият в купчини тор или компост, където ларвите ще бъдат на топло. За разлика от комарите, този вид мухи хапят независимо от пола им.

Как хапят мухите

Мухата не е пчела, но когато ухапе, болката се усеща не по-малко. Ухапването също се оказва много неочаквано, защото не можете да го чуете, когато пристигне. Ако има възможност да видите такава муха, тогава можете да установите, че изглежда различно от обичайното.

Още: Как да се отървем от досадните мухи през лятото?

Оборната муха е малко по-малка по размер - 5-7 мм, сива, с петна по корема. Крилата й са леко разперени, тя има специално подреден хобот. Той е удължен, а по края й има пластинки с хитинови зъбци. Именно с тях уврежда кожата, достигайки до кръвта. Той пропуска слюнка с токсично вещество в разреза, така че усещането за парене трае дълго време.

Мухата е опасна, защото, хранейки се с кръв, тя може да разпространи заразни болести по хоботчето от болни индивиди на здрави. Те са носители на сепсис, антракс, стафилококи и други заболявания. И има предположение, че жигалките могат да предават кръвта на пациенти с ХИВ, защото я запазват непроменена. Когато мухите смучат кръв, тя не се смесва с други вещества в храносмилателния тракт, а се съхранява в специален резервоар пред устния апарат.

С досадните мухи през август можете да се справите по същия начин, както с обикновените – разположете билки на закрито, включете ултразвукови устройства или използвайте инсектициди. Невъзможно е да се намажете с нещо, освен ако не са ароматни вещества с етерични масла от жълтурчета, жълт кантарион, пелин, бъз, здравец и други билки.

6 лесни и естествени средства за борба с мухите и комарите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com