Защо наричаме Стара планина гръбнака на България?

17741
Защо наричаме Стара планина гръбнака на България?
Снимка: Gerovitus91 / CC BY-SA 3.0

Стара планина, наричана в миналото Хемус, простираща се от Белоградчишкия проход до нос Емине, разделя България условно на две части – Северна и Южна България. Тогава защо наричаме Стара планина гръбнака на България, щом я дели, а не свързва? Отговорът изисква разискване на важността на Стара планина, познаване на историята и по-задълбочено обмисляне на въпроса.

5 причини да наричаме Стара планина гръбнака на България

1.       Ако се чудите защо наричаме Стара планина гръбнака на България, спомнете си, че тя е един от символите на Родината ни. Вместо името ѝ често се използва прозвището Балканът. Стара планина дава името на целия полуостров, на който се намира и България – Балкански полуостров. Не е ли това достатъчна причина да бъде толкова важна, значима и считана за гръбнак не само на България, но и на Балканите?

2.       Друг отговор на въпроса защо наричаме Стара планина гръбнака на България можем да открием в историческото минало. По време на византийските набези Стара планина е играела ключова роля за защитата на територията. Убежище и закрилница, тя е стояла гордо и непреодолимо като страж на пътя на извършващите набези, като гръбнак, който държи цялото тяло и осигурява съществуването му. Виждайки по този начин ролята ѝ, не е трудно да си отговорим на въпроса защо наричаме Стара планина гръбнака на България.

3.       Стара планина е била място на битки и победи, където нашите предци оставяли костите си, бранейки родината, и постигали значителни военни победи. Балканът е бил техен дом, защитник, естествена преграда и помощник, чиято силя познавали и използвали, за да печелят битките. Победите при Върбишкия проход на Крум и при Тревненския на Асен са ярък пример, онагледяващ  ролята на тази планина и един от отговорите на въпроса защо наричаме Стара планина гръбнака на България.

4.       Отговор и обяснение за значимостта на Балкана и сравнението му с гръбнак за родината ни откриваме и от времето на турското робство, когато Стара планина е била майка за освободителите, пазителка на народа, скривалище за бягащите, тяхно убежище, приютило ги на сигурно и безопасно място в пазвата си.

5.       Като последна по ред, но не и по важност причина да наричаме Стара планина гръбнака на България, можем да посочим, че именно там – на Шипка са оставили костите си дедите ни и руските войни, за да имаме право днес да се наричаме свободни и българи. Паметник на героизма и най-ценното – свободата е издигнат на мястото, но смело можем да наречем паметник на свободата цялата планина и да заключим, че няма как да се питаме защо наричаме Стара планина гръбнака на България, щом най-святото и най-ценното – свободата – сме извоювали с цената на свидни жертви именно там.

Значимостта на Стара планина далеч не се изчерпва с историята. Тя е дом за  ендемични и реликтни видове и голямо разнообразие от растителни и животински видове, пазителка на природни паркове, защитени местности и национален парк, място за туризъм и отдих, източник на полезни изкопаеми и мястото, на което ще открием и ще се насладим на част от Стоте национални туристически обекта на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com