Защо не е добре да боядисвате в бяло стените у дома?

1231
Защо не е добре да боядисвате в бяло стените у дома?
Снимка: iStock

Дизайнерка разказа за неочевидните недостатъци на най-популярния цвят в интериора. През последните години белите стени са очевидна тенденция в интериора. Но не винаги и не за всеки подобно решение е изгодно. Екатерина Корнилова, ръководител на дизайнерски отдел, ни разказа защо белите стени могат да убият ремонта ви.

Откъде идва тази тенденция?

Тенденцията за бели стени дойде от Европа - на Запад строителните предприемачи най-често дават апартаменти с бели стени и най-прости довършителни работи. Битовите фирми възприеха този опит и започнаха да го използват като основа.

Жилищата с бели стени са толкова много, но ако направите всички стени само бели, не можете да мислите за комбинацията от тапети в стаите и за това каква подова настилка ще им пасне.

Избягвайте грубите грешки при боядисване на стените

Този вид ремонт за жилища под наем се препоръчва от експертите по хоумстейджинг и брокерите на недвижими имоти - стените в неутрални цветове не разсейват потенциалните наематели или купувачи по време на показ. Те влизат в пространството и веднага си представят своите мебели в него. Освен това белите стени ускоряват и процеса на боядисване, тъй като не изискват слой грунд.

Друга причина за популярността на подобни ремонти е просто тенденцията. Светлият интериор и минимализмът са любими в скандинавските страни, апартаментите с бели стени и паркет се свързват с Париж.

Белият цвят и неговите опасности

Изборът на правилния бял цвят не е лесен - има твърде много нюанси. Яркото бяло може да прилича на грунд - незавършен и "стерилен". Ако изберете неправилния бял цвят, той може да излъчва студено синьо по стените и просто да реже очите ви.

Освен това бялата боя изисква повече поддръжка: когато ръцете ви постоянно докосват светлите стени в близост до ключове, врати и шкафове или ако мебелите се удрят в бялата стена, мръсотията и следите стават видими. Ако имате малко дете или домашен любимец, пригответе се за постоянни ретуши. Като цяло такива стени ще бъдат много зацапани и ще трябва да почиствате апартамента още по-обстойно.

Кое се боядисва първо: Таванът или стените

Обикновеният човек може и да не се замисля за това, но всъщност от голямо значение е светлината, особено ако имате бели стени. Въпреки че бялата боя може да освети тъмната стая и да направи пространството да изглежда по-голямо, то ще изглежда различно в зависимост от вида на осветлението.

Другата опасност при избора на такъв интериор е, че той може да се окаже като болница или офис. Между другото, последните проучвания показват, че служителите правят повече грешки, когато работят в помещения с бели стени. Затова първо се уверете, че животът в среда с бели стени е психологически комфортен за вас

Интериорът с бели стени е трудно да се направи скъп, уютен и изпълнен без помощта на дизайнер - не всеки може сам да обзаведе жилището с подходящите мебели и текстил. В резултат на това такъв апартамент може да изглежда като разхвърляна коледна елха или, напротив, като студентско жилище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Аз не мога

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Каква е причината за събуждане по едно и също време всяка вечер

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com