Защо опитните домакини не изхвърлят люспите от лук и чесън: 10 причини да ги запазите

4112
Защо опитните домакини не изхвърлят люспите от лук и чесън: 10 причини да ги запазите
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът и чесънът са може би най-използваните зеленчуци във всички кухни по света. Повечето хора изхвърлят външната "хартиена" обвивка на тези зеленчуци. Но тя е богата на хранителни вещества не по-малко от сочната част на главата. Кората на лука и чесъна е източник на витамини А, С, Е, антиоксиданти и флавоноиди.

Лучената кора е източник на кверцетин, мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект. Люспата на чесъна съдържа фенилпропаноиди, антиоксиданти, които защитават сърцето, помагат в борбата с процеса на стареене, поддържат имунитета и понижават холестерола. Опитните домакини знаят за чудодейните способности на тези кухненски отпадъци, затова ги събират и използват за различни цели.

10 начина за използване на люспите

1. Най-лесният начин е да смелите сухата кора и да я добавите към ястията като подправка. Или, напротив, оставете на големи парчета и използвайте по същия начин като дафинов лист. Сухите кори от лук и чесън са не само здравословни, но и придават специфичен вкус на ястието.

2. Сухите суровини могат да се варят и пият като лечебен чай. Ако пиете тази напитка вечер, това ще помогне за подобряване на съня.

3. Нашите баби са боядисвали яйцата с люспи от лук за Великден. Просто трябва да поставите повече сушени люспи в тенджера, да ги сварите, да оставите водата да стане в цвят бордо. И след това сварете яйцата в тази вода.

8 причини да похапвате по-често лук

4. Добавете люспите на няколко глави лук към ориза, който готвите и просто ги отстранете след като се свари. Така ястието ще бъде обогатено с полезни вещества и ще придобие необичаен цвят.

5. Поливайте стайните растения с инфузия. Това е безопасна натурална добавка.

6. Добавете чаена лъжичка люспи от лук на прах към тестото за домашен хляб за фин вкус и аромат.

7. Люспите от лук и чесън имат противогъбични свойства, което ги прави ефективно средство за облекчаване на сърбежа по кожата. Просто направете компрес, като приложите върху кожата кърпа, напоена с отвара.

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

8. Лукът е полезен за растежа и здравето на косата. А изплакването на русата коса с отвара от кори от лук ви позволява да ѝ придадете красив нюанс.

9. Преди това лукът е бил използван за боядисване на тъкани, конци или вълна. Люспите се поставят в дълбок съд и се заливат обилно с вода. Вари се от 30 до 45 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Светлите тъкани се накисват в отварата за няколко часа или ден. Това е чудесна алтернатива на съвременните бои за тези, които се занимават с ръкоделие.

10. Лукът и чесънът могат да се пекат във фурната в люспата. Лукът става сладък и крехък, а чесънът придобива интересен, леко карамелен вкус.

Ако искате да използвате чесън и лук заедно с кората, изберете зеленчуци, които се отглеждат в екологично чисти райони и с минимални химически обработки и торове. Това не винаги е налично, но ако такава възможност съществува, тогава трябва да се използва. В крайна сметка, кората концентрира не само голям брой полезни вещества, но и вредни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com