Защо опитните домакини не изхвърлят люспите от лук и чесън: 10 причини да ги запазите

4132
Защо опитните домакини не изхвърлят люспите от лук и чесън: 10 причини да ги запазите
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът и чесънът са може би най-използваните зеленчуци във всички кухни по света. Повечето хора изхвърлят външната "хартиена" обвивка на тези зеленчуци. Но тя е богата на хранителни вещества не по-малко от сочната част на главата. Кората на лука и чесъна е източник на витамини А, С, Е, антиоксиданти и флавоноиди.

Лучената кора е източник на кверцетин, мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект. Люспата на чесъна съдържа фенилпропаноиди, антиоксиданти, които защитават сърцето, помагат в борбата с процеса на стареене, поддържат имунитета и понижават холестерола. Опитните домакини знаят за чудодейните способности на тези кухненски отпадъци, затова ги събират и използват за различни цели.

10 начина за използване на люспите

1. Най-лесният начин е да смелите сухата кора и да я добавите към ястията като подправка. Или, напротив, оставете на големи парчета и използвайте по същия начин като дафинов лист. Сухите кори от лук и чесън са не само здравословни, но и придават специфичен вкус на ястието.

2. Сухите суровини могат да се варят и пият като лечебен чай. Ако пиете тази напитка вечер, това ще помогне за подобряване на съня.

3. Нашите баби са боядисвали яйцата с люспи от лук за Великден. Просто трябва да поставите повече сушени люспи в тенджера, да ги сварите, да оставите водата да стане в цвят бордо. И след това сварете яйцата в тази вода.

8 причини да похапвате по-често лук

4. Добавете люспите на няколко глави лук към ориза, който готвите и просто ги отстранете след като се свари. Така ястието ще бъде обогатено с полезни вещества и ще придобие необичаен цвят.

5. Поливайте стайните растения с инфузия. Това е безопасна натурална добавка.

6. Добавете чаена лъжичка люспи от лук на прах към тестото за домашен хляб за фин вкус и аромат.

7. Люспите от лук и чесън имат противогъбични свойства, което ги прави ефективно средство за облекчаване на сърбежа по кожата. Просто направете компрес, като приложите върху кожата кърпа, напоена с отвара.

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

8. Лукът е полезен за растежа и здравето на косата. А изплакването на русата коса с отвара от кори от лук ви позволява да ѝ придадете красив нюанс.

9. Преди това лукът е бил използван за боядисване на тъкани, конци или вълна. Люспите се поставят в дълбок съд и се заливат обилно с вода. Вари се от 30 до 45 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Светлите тъкани се накисват в отварата за няколко часа или ден. Това е чудесна алтернатива на съвременните бои за тези, които се занимават с ръкоделие.

10. Лукът и чесънът могат да се пекат във фурната в люспата. Лукът става сладък и крехък, а чесънът придобива интересен, леко карамелен вкус.

Ако искате да използвате чесън и лук заедно с кората, изберете зеленчуци, които се отглеждат в екологично чисти райони и с минимални химически обработки и торове. Това не винаги е налично, но ако такава възможност съществува, тогава трябва да се използва. В крайна сметка, кората концентрира не само голям брой полезни вещества, но и вредни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 11 ситуации показват, че душите на починали близки искат да се свържат с вас

Хванаха пътник на самолет пътувал в багажното отделение над седалките (ВИДЕО)

Как се пише: съдба или садба?

Какво да правите, ако ви се запушат ушите в самолета?

Феята на зъбките ще е във възторг: как да научим децата да си мият зъбите правилно

12 начина, по които съдебните психиатри разпознават психопатите

Откъде извира река Места?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com