Защо пералнята не пълни вода?

5952
Защо пералнята не пълни вода?
Снимка: iStock/Guliver

Всяка домакиня знае, че понякога се случва пералнята да не напълва вода или просто това да става много бавно. Този тип неизправност се среща доста често. Какви са, всъщност, причините и какво може да се направи, ако пералнята не се налива с вода?

Най-честите причини за такава повреда включват:

- слабо налягане във водопровода или въобще негова липса;

- неизправност в клапана за подаване на вода;

- повреда в сензора за налягане;

- повреда на устройството за заключване на люка;

- неизправност в програматора или контролния модул.

Пералнята издава странен шум - има ли проблем?

Липса или слабо водно налягане

Щом водата не влиза в пералнята, първото, което би трябвало да проверите, е дали изобщо има вода във водопровода и достатъчно ли я налягането там? Ако всичко е наред, тогава вижте дали кранът за подаването на водата в пералнята е отворен. Трябва също така да проверите, след като първо изключите пералнята от мрежата, дали маркучът за подаването на водата е повреден и филтърът му да не е запушен. Проблемът в такъв случай е, че този филтър често се запушва с налепи от ръжда и замърсявания; за да го почистите, просто трябва да го подложите на силно водно налягане. Също така се препоръчва да изплакнете маркуча.

Неизправност в клапана за подаването на водата

Друга вероятна причина за липсата на вода е повреден водопроводен клапан. Тази неизправност е възможно да възникне поради различни причини – нагорял уплътнител, запушен филтър и др. Входът на клапана е свързан към водопровод с номинално налягане. Когато устройството е свързано с мрежата, клапанът трябва да се отвори и след това да се затвори. Ако след затварянето водата продължи да тече през клапана известно време, това показва неизправност. В този случай клапанът трябва да се смени.

Повреда на сензора за налягане

Повреда на сензора за налягане може също да доведе до такава последица - пералнята да не изтегля вода. Този сензор контролира количеството на водата, която постъпва в пералнята; ако няма достатъчно вода, машината не влиза в режим на функциониране. Щом сензорът е повреден, пералнята не може да оцени колко вода е подадена и спира да функционира, поради което водата не пълни резервоара. Повреден сензор трябва да се смени с нов.

Признаците, които ясно показват, че пералнята ви не работи добре и скоро може да се развали

Повреда в блокировката на люка

Проблем с пълненето на пералнята с вода може да възникне също и поради неизправност на устройството за заключване на люка, в резултат на което самият люк не се затваря правилно. Тази блокираща ключалка предпазва от случайно отваряне на вратата по време на пране - но с течение на времето тя може да се износи или повреди.

Ако заключването на люка не работи, пералнята не стартира програмата. В този случай проблемът бива решаван сравнително лесно чрез инсталиране на нова ключалка.

Освен това, люкът може да не се затваря добре поради изкривяването на заключващия език (куката); това се случва най-често поради падане на металния лост, който го държи.

Неизправност на програматора

Повреда в програматора или контролния модул е ​​друга възможна причина, поради която водата не се налива в пералнята. В този случай командата „изтегляне на вода“ не пристига и машината не започва да работи. За да разрешите този проблем, обикновено е необходимо да смените контролния модул.

В заключение трябва да бъде отбелязано, че ремонтът на пералня е най-добре да бъде възложен на специалисти, които имат необходимите технически познания, компетентности и оборудване.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com