Защо петък е известен като „ден на майстора“?

6670
Защо петък е известен като „ден на майстора“?
Снимка: iStock

Вероятно десетки пъти сте използвали израза „ден на майстора“, когато в петък неочаквано не сте откривали някого на работното му място, но също така вероятно нямате представа какво точно означава „ден на майстора“, защо се използва и защо именно петък е известен като „ден на майстора“.

Защо точно петък е „ден на майстора“?

Съчетанието „ден на майстора“ ни е завещано от социалистическите години. Тогава са наричали деня, в който работниците не използвали пълния си капацитет и възможности, а са били настроени на вълна почивни дни „ден на майстора“. Петък определено е по-мързеливият ден от всички пет работни. И защото майсторите имали чираци, които да им вършат работата, в петък те се отдавали на заслужено мързелуване и оставяли повечето работа в ръцете на чираците си. Именно така денят става и остава известен като „ден на майстора“, което в никакъв случай не следва да се бърка с празник или ден, посветен на труда на майсторите, тоест с професионален празник. И тъй като седмицата е била с пет работни дни, то денят на майстора съвсем очаквано се падал в петък. И тогава, и днес в петък работната седмица най-накрая е към своя край, чакането служителят да си свърши работата е по-дълго вероятно заради натрупаната умора, а може би и защото мислите му са заети с плановете за уикенда, до който остават няколко часа, а и на вас последната ви мисъл е работа. С мъка избутвате последните работни часове, дразнейки се, че другите правят същото. Но какво може да ви струва това?

Кой ден от седмицата е най-подходящ за намиране на нова работа

Какво може да ни коства разсейването в деня на майстора?

Ефективността и производителността, както и бдителността и заостреното внимание, винаги са по-слаби в петък следобед, поради което ако работата ви е свързана с машини, шофиране или други опасни дейности, следва да не се отпускате с мисълта, че е ден на майстора, защото това може да ви струва скъпо и да е опасно както за вашия живот, така и за чуждия. Може да пробвате да си доставите липсващата ви енергия с храна, богата на бавни въглехидрати, и чаша силно кафе, а липсващият хъс за работа с желаното повишение, за което следва да се представите в блестяща светлина.

Не ми се ходи на работа! Какво да правя?

Начинът, по който работите или не работите в деня на майстора, може да коства здравето, живота или най-малкото работата и заплатата ви. Това е достатъчна причина да останете концентрирани. Оказва се, погрешно на разпространеното мнение, че петък е ден на майстора или ден за скатаване от работа, не само в България. Изчислено е, че бизнесът във Великобритания например губи годишно около 50 милиона лири, защото петък следобед повечето хора имитират работа, а не полагат реално усилия и не използват възможностите и капацитета си. Поради тази причина щатската администрация в Юта дори обмисляли петък да е неработен ден, но да удължат работното време през другите дни с около час, за да компенсират неработния петък. Дали подобна работна седмица и това решение биха помогнали, или просто в ден на майстора и ден за скатаване от работа ще се превърне новият последен работен ден от седмицата – четвъртък – вероятно времето ще покаже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com