Защо се ходи на гробищата на Томина Неделя?

18659
Защо се ходи на гробищата на Томина Неделя?
Снимка: Gettyimages.com

Великден е за живите, Задушница – за мъртвите? Всъщност не точно. В църковния календар има празник, ярко отличаващ се от всички други – Томина Неделя – първата неделя след Възкресение Христово, която е Великден за покойниците. Това е единственият голям християнски празник, който се отбелязва два пъти в две поредни седмици, като вторият е за починалите. Сигурни сме, че вече сме събудили любопитството ви и с нетърпение очаквате да научите повече за Томина Неделя, за да спазите канона, ритуалите и народните обичаи, свързани с празника.

Томина Неделя – всичко за празника

Томина Неделя – защо се нарича така?

Неделята, с която завършва цикълът от Великденски празници и Светлата седмица – седмицата след Възкресение Христово, е позната като Томина Неделя и е Великден за мъртвите. Защо Томина обаче? На осмия ден след Възкресение Православната църква чества свети апостол Тома – най-недоверчивият, но и най-жертвоготовен ученик на Христос, който е готов да умре за Бог, но се усъмнява във възкресението му и пожелава да сложи пръст в раните на дланите му, за да повярва, че това е Христос, поради което е наречен Тома Неверни.

Днес изразът „Тома неверни“ се е превърнал в нарицателно и се използва за недоверчиви и съмняващи се хора, на които им е трудно да повярват на нещо различно от собствените си опит и очи. На арамейски името на апостола е Близнака, като за Тома се твърдяло, че много прилича на Христос. За вярващите той остава по-познат като Тома Неверни. Първата неделя след Великден е именно неделята, в която почитаме Апостол Тома, и тя носи името му – Томина Неделя – неделята на Тома Неверни.

Томина Неделя е позната като Великден на мъртвите, но денят е и празник за носещите името Тома и производните на него. Те честват своя имен ден на Томина Неделя.

Какво се прави на Томина Неделя?

Какво се прави на Томина Неделя?

Като Великден за мъртвите Томина Неделя е свързана с отдаване на почит и споменаване на починалите близки, което предполага посещаване на техния последен дом – гробищата. В деня, предхождащ Томина Неделя, домакините замесват козунаци и боядисват яйца отново, които този път са предназначени за Великден на покойниците и се раздават на гробищата.

В някои части на страната по стара традиция оставят изписаните яйца на гроба на близките си, което обаче е в разрез с канона, изискващ те да се раздадат за „Бог да прости“. Мъртвите не се нуждаят от яйца, оставени върху гроба им, а от молитва за душата, служба в църквата, свещичка, която да осветява пътя им, преливане на гроба с вино и вода и прекадяване. На Томина Неделя се извършват и помени за починали, след като същите са забранени по канон от Лазаровден.

Какво не се прави на Томина Неделя?

На празника са забранени тежката работа, като под тежка в миналото се е визирало полска, кърска, свързана с физическия труд, от който се прехранвали дедите ни, както и прането и всякаква домакинска работа с изключение на приготвянето на ястията за празничната трапеза, ако в семейството има именник. Не се работи през цялата седмица след Великден, наричана Светла и още Празна, като празна е със смисъл на празна от работа, тъй като през нея домакинските задължения не са на почит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме нахалниците на мястото им

Психолози: 2 неща, които децата ви никога няма да ви простят

Учени: Котките регулират хормоните на стопаните си

Най-щастливите дни през ЮНИ за всяка зодия

4 сигурни знака, че той иска сериозна връзка с вас

Учителят Петър Дънов: Болестите се лекуват с мисъл

Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви

Виждате ли ги често? Ангелските числа и тяхното значение

6 аюрведични навика, които ще подобрят живота и здравето ви

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 27 май - 2 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com