Защо татуировките остават завинаги върху кожата ни

17447
Защо татуировките остават завинаги върху кожата ни

С идването на лятото все повече хора решават да си направят татуировка по тялото си. Какво обаче кара боята да остава завинаги върху кожата ни?

Според изследователи причина за това е, че човешкото тяло възприема рисуването като нападение върху него.

Изкуството на татуировките като форма на протест (видео и снимки)

Изкуството от доста време вече се приема за начин на изразяване на позиция или даване на гласност на проблем, който трябва да предизвик...

Сложните процеси, които поддържат кожата ни без инфекции, са същите като тези, които позволяват на мастилото да се задържи завинаги върху кожата, пише inkedmag.com.

На теория всяко нещо върху нашата кожа би трябвало да се задържа трудно върху нея. Човешкото тяло отделя близо 40 000 кожни клетки на час или около 1 000 000 на ден. Всяко нещо, нарисувано върху кожата би избледняло или изчезнало напълно.

Въпреки това татуировките остават. Това е така, защото, татуистите използват машинки, които пробиват горния пласт кожа и стигат до т. нар. дермис, който е по-дълбок и не се подменя. Те използват игли, които влизат с голяма скорост на такава дълбочина в кожата и там разнасят мастилото.

Вкарването на мастило толкова надълбоко се смята от тялото ни за рана, което води и до съответната реакция на нашата имунна система. Тя възприема това като своеобразно нападение и изпраща клетки към раната и започва да възстановява кожата. Този процес може и да звучи сложно и болезнено, но всъщност именно благодарение на него татуировките остават за такова дълго време върху кожата ни.

Тя е най-татуираната българка във Facebook (СНИМКИ)

Тя се казва Невена Йорданова, на 23 години, от Дупница. Момичето е студентка, 4 курс, в ЮЗУ "Неофит Рилски" със специалност "Публична а...

Клетките, известни като макрофаги, пътуват към мястото на травмата и започват да „изяждат“ мастилото, разположено там. След това други клетки, наречени фибробласти, поемат мастилото. Те обаче не могат да направят нищо с него и така остават блокирани в тази видима част на кожата, което всъщност е и нашата татуировка.

Част от мастилото наистина отива в горния слой на кожата, което води до неговото избледняване по време на процеса на обновяване на кожните клетки. По тази причина процесът на правене на татуировките предвижда и време за заздравяване на кожата, като тялото цялостно се нуждае между две и четири седмици, за да се възстанови.

В същото време обаче тялото продължава да се бори с мастилото по време на целия си живот. Това означава, че татуировката ще избледнее с времето, което се дължи и на редица други външни фактори като слънчевата светлина например.

Единственият начин за бързо премахване на татуировка остава лазерът. Той достига до по-дълбоките слоеве на кожата, разбивайки мастилото на по-малки частици, които по-лесно могат да бъдат преработени от макрофагите.

Вижте какво се случва с кожата ни, когато си правим татуировки (ВИДЕО)

Вижте невероятната демонстрация на забавен кадър за това, какво се случва с кожата ви, когато сте направили татуировка! Изкуството на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com