Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

11759
Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини
Снимка: iStock

Искате топлина и уют навсякъде, нали? И е много странно да мръзнете в собствената си къща, когато навън температурата е висока.

Много от нас са забелязали, че въпреки факта, че навън времето е прекрасно топло, във вилната или селската къща често е студено и влажно. Разликата в температурата е особено остра, ако къщата се посещава рядко.

Например, извън стените на къщата температурата може да достигне до 25 градуса по Целзий, но вътре - не надвишават 15 градуса.

Кой е шефът на къщата?

Важно е да се отървете от боклуците, които са се трупали с години в мазетата, килерите и шкафовете. Те вече може да са мухлясали и да разпространяват не само неприятната миризма на влага, но и различни болести.

Отворете всички прозорци и врати и проветрете добре всички помещения, защото в противен случай плесента няма да изчезне никъде, дори и да затоплите добре помещенията.

Трябва да пребивавате по-често в къщата, за да я съживите. Това ще изисква достатъчно време и постоянно отопление, само така къщата ще има време да се затопли, да изсъхне и след това да започне да акумулира и съхранява топлина.

Отличен вариант е газовият котел. Той ще ви позволи да изсушите къщата многократно по-бързо, отколкото например отоплението с печка. Можете също така да си купите отоплителен уред.

3 правила за проветряване на стая в студено време, не всеки знае за тях

Изолирайте!

Понякога проблемът не се крие в отсъствието на собственика, а в самата сграда. Неправилно монтирани прозорци, които пропускат въздух, лоша дограма, проблеми с основите, настилката или подовете - всичко това заслужава професионално строително око, за да се установи навреме причината за загубата на топлина от жилището.

След като течовете бъдат отстранени, можете да започнете да изолирате: например дървена лятна къща винаги е по-топла и по-суха от тухлена, защото дървото се затопля по-бързо и по-лесно и задържа топлината по-дълго. Правилно положената и правилно изолирана основа е гаранция за дълъг комфортен живот на вашата къща и на вас в нея.

А може би покривът?

Понякога скоростта на изтичане на топлината зависи от състоянието на покрива на къщата. За да сведете до минимум загубата на топлина, трябва да го изолирате. Проучванията твърдят, че именно през покрива изтича около 40% от топлината на къщата, тъй като горещият въздух според законите на физиката се издига нагоре и само при протекъл покрив намира своя път навън.

Той може да бъде изолиран както отвътре, така и отвън, като за целта има различни материали. Важно е да се консултирате със специалисти, преди да изберете подходящия за вас изолационен материал.

Погледнете в мазето или сутерена

Тези скрити места в къщата изискват специално внимание, тъй като трудно се проветряват и най-често в тях се натрупват най-необходимите и стари вещи с години. Въведете ред в гардеробите, мазетата, килиите и складовете, изсушете помещението с помощта на отоплителен вентилатор, премахнете мухъла и другите места, засегнати от влага и гъбички.

Като цяло е идеално да се организира вентилация на такива места. Често проблемът на цялата къща се крие в такива кътчета.

Вижте старите вещи с нов поглед

Понякога в търсене на източника на влагата обръщаме внимание на погрешни предмети. Но често става въпрос за дреболии: килими, пропити с влага, микроби и неприятна миризма, по които не може да се ходи бос; завеси, които живеят в къщата още от времето на прабаба ви; мебели, чиято тапицерия е живяла десетилетия без нито едно пране и почистване.

Всички тези неща са развъдник на влага, миризма, мухъл и бактерии. Отървете се от тях или ги дезинфекцирайте старателно, за да може домът ви да диша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com