Защо във всеки дом трябва да има растения?

21816
Защо във всеки дом трябва да има растения?
Снимка: iStock/Guliver

Много от домакините обичат у дома да отглеждат различни стайни саксийни растения. Други пък смятат, че това не  е модерно, защото обикновено техните майки или баби са отглеждали цветя на балкона, както и на перваза на прозорците вкъщи.

Ако си отглеждате растения в саксии, това не е демоде а даже напротив, доста е необходимо, защото едно цвете внася повече кислород, аромат, красота и свежест в едно жилище. Правилно подбраните стайни растения превръщат всяко безжизнено, стерилно пространство в уютен дом със собствен характер и индивидуален стил.  Отглеждането на растения вкъщи има доста ползи за нашето здраве и нека видим кои са.

"Вредни" растения, които не трябва да отглеждате у дома

Растенията във вашия дом могат да бъдат декоративни, да подобряват качеството на въздуха, да дават плодове и дори да се борят с досадни...

Растенията оказват помощ за по-лесно дишане

Растенията произвеждат кислорода, от който ние се нуждаем толкова много. Те поглъщат въглероден двуокис, който ние и животните произвеждаме и отделят обратно кислород в атмосферата.Това прави пълноценно и лесно нашето дишане. За увеличаване на нивата на кислород в нашия дом е добре да отглеждаме различни саксийни растения.

Ежедневно около нас има всякакви замърсители на въздуха, присъстващи и в домакински продукти като – ацетон, бензин  и т.н. в много бои, килими или цигарен  дим. Растенията пречистват всички тези неща от въздуха и ги отстраняват за едно денонощие. Стайните растения които действат най-пречистващо са фикусът, палмата, бръшлянът.

Облекчават алергии и симптоми на астма

Определено стайните саксийни растения могат да помогнат при облекчаването на симптомите на алергични реакции и астматични пристъпи. Те повишават влажността на въздуха в стаята и намаляват праховите частици. Също така тези растения намаляват пристъпите на кашлица и гърлобол, настинки и грип, което е важно особено през зимния период. Ако страдате от подобни проблеми, то определено имате нужда да отглеждате саксии у дома.

6 стайни растения, които цъфтят като луди през зимата

В студената и мрачна зима няма нищо по-добро от ярка цъфтяща градина директно във вашия апартамент. Ярките цветя, които не се страхуват...

Съкращават оздравителния процес

Ако страдаме от някакво респираторно заболяване, определено на нашия организъм е нужно време за възстановяване. Саксиите у дома могат да съкратят този период. Повлияват благоприятно най-вече на хора със сърдечно-съдови проблеми, прекомерен стрес и тревожност.

Подобряват когнитивната функция

Саксийните растения влияят стимулиращо на мозъчната дейност, концентрация и памет. Помагат и за намаляване на стресовите хормони.

Стимулират здравето на психиката

5 полезни стайни растения, които овлажняват и пречистват въздуха

Стайните растения не само правят интериора на дома значително по-уютен, много от тях подобряват и качеството на въздуха в помещенията. ...

Цветята у дома могат да помогнат да подобрят нашето настроение, самочувствие  и усещане за положителни емоции. Тревожността и стреса намаляват, ако сме заобиколени със свежи саксийни цветя.

И все пак стайните растения са важен компонент, който влияе върху вътрешния комфорт и душевното състояние на всеки човек. Не забравяйте да поставите малък фикус или кокетно мушкато на перваза на прозореца и веднага ще забележите, че не само интериорът ще се промени, но и вашето настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com