Защо първото яйце се боядисва винаги в червено?

4574
Защо първото яйце се боядисва винаги в червено?
Снимка: iStock

В християнските обредни ритуали появата на червено яйце се преплита както с реални събития от Новия завет, така и с легенда, която гласи следното. След като Иисус Христос излекувал Мария Магдалена, тя видяла първа възкръсналия Спасител. После тръгнала да разнесе тази радостна вест и Божието учение по света. Когато пристигнала в Рим, отишла в двореца на император Тиберий.

Хората трябвало, според обичая, да донесат на императора някакъв подарък. Богатите носели скъпи подаръци, а бедните - каквото могат. Мария Магдалена, някога богата и благородна, сега не притежавала нищо, затова донесла едно яйце в двореца и го подала на Тиберий с думите: „Христос Воскресе!“ Изненаданият императорът не повярвал на тази новина и се учудил: "Как е възможно човек да възкръсне от мъртвите?! Трудно е за вярване. Все едно това бяло яйце, за което ти благодаря, да стане червено“. Докато произнасял думите си, яйцето постепенно започнало да се оцветява, докато станало ярко червено. Оттогава сред християните се появил обичай да си даряват червени яйца на Великден с радостните думи: "Христос Воскресе!"

Такава е легендата, а науката потвърждава, че обичаят да се боядисват яйца на Великден е съществувал още през Х век. Не толкова отдавна в един старинен манастир в Гърция бил открит църковен устав, в който ясно се казва, че на празника Великден яйцата и други храни трябва да се освещават с молитва. При това, великденските яйца се споменават именно като червени.

Това потвърждава, че според християнската традиция червените яйца символизират кръвта на Христос и неговите мъки за благото и спасението на всички хора. Също представляват и символ на вечния живот; изобщо, напомнят Възкресението като радостно за всички християни събитие.

Какво се прави с червеното яйце от миналата година?

Всеки път, когато даваме боядисано в червено яйце, ние напомняме за пролятата кръв на Христос, за чудесата, които се случили, и най-важното – разнасяме по света вестта за Възкресението Христово. Яйцата за Великден се боядисват не за себе си, а за да бъдат раздадени на други хора (както на времето първото червено яйце е било дадено на император Тиберий) - така по света се разнася вестта за чудото на Възкресението.

В Западна Европа започнали да подаряват великденски яйца, като ги опаковали в златно фолио (естествено, който имал съответните финансови възможности). Смята се, че английският крал Едуард I (1239-1307) е първият, който въвежда тази традиция. По-късно, през ХVІІ век, традициите се усложнили - в идеалния случай било необходимо да се изпише лично пожелание за Великден на тънка хартия. След това слагали пожеланието в предварително подготвена яйчена черупка, боядисвали я или нанасяли сложни рисунки, увивали я в скъпа и красива кърпичка и поднасяли така приготвеното „яйце“ като подарък.

Най-интересният метод за боядисването на яйца за Великден

Най-прочутите подобни яйца са ценни бижутерски изделия, изработени от фирмата на Петер Карл Фаберже в периода 1885-1917 г. за руския императорски двор. Днес най-скъпото „яйце Фаберже“ е на цена 18.5 милиона долара. Разбира се, трудно е такова яйце да бъде определено като „великденско“ в истинския смисъл на думата...

В България с първото червено яйце натривали бузите на децата, момичетата и младите снахи – за да са здрави и румени през цялата година. След това яйцето се поставяло в домашния иконостас, където се пазело цяла година, за да донесе здраве и благополучие на къщата. Също така на Великден и до днес е обичайно да се носят червени яйца в църквата, като се оставят там до иконите.

Така наречените „писани“ яйца имат по-особена символика. Те не участват в игрите за „по-яко яйце“, не се чупят и не се ядат - а се подаряват на най-обичаните хора, които ги пазят като скъп спомен. Така се появил изразът, че се грижат за нещо или някого като за „писано яйце“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com