Здравословна напитка за закуска пази от високо кръвно и камъни в бъбреците

13665
Здравословна напитка за закуска пази от високо кръвно и камъни в бъбреците
Снимка: iStock/Guliver

За да презаредите тялото с енергия за деня, е важно сутрин да му осигурите полезни витамини и минерали. Една обикновена и обичана от мнозина напитка - портокаловият сок - може да помогне в това.

Портокалите са синоним на здравословно хранене от хилядолетия. Според Националната база данни за хранителни вещества на USDA , портокаловият сок е богат на различни хранителни вещества, включително витамин С, А, фолиева киселина, калий, фибри, протеини, флавоноиди, включително хесперидин и магнезий. Сред многото ползи за здравето от сока има няколко основни.

За камъни в бъбреците

Как да си приготвим 9 литра портокалов сок само от 4 портокала

Портокалите са не само вкусни, но и също толкова полезни. Студените месеци са онова време от годината, когато най-засилено трябва да пр...

Сравнително проучване, публикувано през 2016 г. в Clinical Journal на Американското дружество по нефрология, показва как консумацията на газирани и други напитки като портокалов сок, кафе и чай може да повлияе на бъбречната функция. Проучването установи, че содата и пуншът повишават риска от камъни в бъбреците, докато чайът, кафето и портокаловият сок го намаляват съответно с 26%, 11% и 12%.

За високо кръвно

Освен това пиенето на 100% портокалов сок може да понижи кръвното налягане. Изследване, публикувано в European Journal of Nutrition, установи, че след 12 седмици ежедневна консумация на 500 ml напитка, съдържаща хесперидин, систоличното кръвно налягане е значително намалено.

Антиоксидант

Портокаловият сок съдържа различни антиоксиданти, които помагат за защита на тялото от оксидативен стрес, според научното списание J Agric Food Chem. Според проучване от 2016 г., публикувано в списание MDPI, портокаловият сок е една от храните, които могат да повишат общия антиоксидантен капацитет на организма и да предпазят от риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Портокалов сок - как да го пием, за да е здравословен

Портокаловият сок е важен елемент от здравословното хранене. Но за да може прясно изцеденият сок да не навреди на вашето здраве, трябва...

Освен това портокалите са включени в списъка с храни, които могат да укрепят имунната система. Този ефект се постига благодарение на витамин С в състава му.

Портокали и чушки

Противно на общоприетото схващане, портокаловият сок не е вълшебен еликсир за обикновена настинка. Въпреки това, витамин С в състава му има положителен ефект върху имунитета, според PubMed. Един среден портокал съдържа 68 mg витамин С (105% от DV), поради което много лекари препоръчват включването му в закуската. Белият пипер е друг чудесен източник на веществото.

Чесън и джинджифил

Проучване, публикувано в Journal of Immunology Research, казва, че чесънът може да подобри имунната функция чрез активиране на макрофагите и лимфоцитите. Въпреки че джинджифилът не атакува вируси или бактерии, изследванията показват, че поради своите антиоксидантни свойства, той помага за намаляване на системното възпаление в тялото. В резултат на това имунната система е по-способна да се справи с атаките на микробите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com