Зеленчуците, които трябва да присъстват на трапезата ви през зимата

7136
Зеленчуците, които трябва да присъстват на трапезата ви през зимата
Снимка: iStock

Храната през зимата понякога не е много разнообразна. В резултат на това до пролетта получаваме дефицит на витамини, суха кожа, наднормено тегло, отпадналост, липса на желание за учене и работа и лошо здраве. За да укрепите имунната система и да се чувствате бодри, независимо от количеството кафе, което пиете, трябва да включите зеленчуците в ежедневната си диетата.

Това са задължителните зеленчуци, които трябва да присъстват на вашата маса!

Кои са най-богатите на протеини зеленчуци?

Зеленчуците са много богати на въглехидрати, протеини и други полезни и важни за организма хранителни вещества. Обикновено си мислим, ч...

1. Зеле

Зелето е истински склад на витамини! А през зимата определено трябва да поставите ястия от него на масата. Така ще укрепите кръвоносните си съдове, които страдат от студ и ще нормализирате метаболизма. Сокът от зеле може да се използва като ефективно отхрачващо средство. Но е особено полезно да се използва кисело зеле през зимата. Това е уникален продукт, който подобрява чревната микрофлора и по този начин засилва имунната система.

2. Лук

Лукът съдържа фитонциди, които активно се борят с микробите, така че определено трябва да го включите в зимната си диета. Добавете червен лук и други видове лук към супи, салати, основни ястия. Много скоро ще забележите, че имунитетът ви е станал по-силен и храносмилането ви се е подобрило. Друг плюс - лукът ще направи кръвоносните съдове по-чисти и по-еластични, ще облекчи безсънието и ще увеличи ефективността. А луковият сироп (филийки лук със захар) е отлично средство за кашлица.

3. Моркови

Какви храни трябва да присъстват на масата през есента за подобряване на имунитета

С настъпването на есента всеки човек трябва да прибави  определени храни в менюто на всички, съветват експертите.  Диетолозит...

Всеки знае за ползите от морковите, но хрускането на този зеленчук през зимата е особено полезно. Морковите ще ви предпазят от недостиг на витамини, ще подобрят храносмилането и подобрят метаболизма. Варените моркови са не по-малко полезни, тъй като предотвратяват развитието на тумори. Но най-добре е да правите салати от пресни моркови със заквасена сметана, така че не само да получите всички лечебни вещества, но и да увеличите усвояването на витамин А, който има благоприятен ефект върху зрението, зъбите, костите и имунитета като цяло.

4. Черна ряпа

Черната ряпа има антибактериални и противогъбични ефекти, така че ако е възможно, трябва да я включите в зимната си диета, за да поддържате имунната си система. Хората с високо кръвно налягане също трябва да консумират този зеленчук редовно. За да усетите лечебния ефект, достатъчно е да ядете 150 г репички на ден.

5. Цвекло

През зимата цвеклото ще помогне за укрепване на имунната система, зареждане с енергия и почистване на организма от вредни вещества. Зеленчукът също така намалява кръвното налягане, бори се с възпалителните процеси и подобрява чревната подвижност. Можете да ядете цвекло сурово няколко пъти седмично (за предпочитане настъргано) или да го добавите към супи, гювечи и салати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com