Зелевият сок е много полезен, но ето кой е препоръчително да НЕ го пие

13503
Зелевият сок е много полезен, но ето кой е препоръчително да НЕ го пие
Снимка: Rohtopia / Pixabay

Зелето е зеленчук, който намира много приложения и почитатели в българската кухня.   Кога си струва да се използва и кой не трябва да го пие?

Отдавна е известно, че зелевият сок действа като естествен пробиотик. Той значително подобрява метаболизма и подпомага загубата на тегло. Киселият вкус на киселото зеле привлича любителите на силажа, но самият сок има много полезни свойства. В какви случаи си струва да го използвате и кой трябва да го избягва?

Зелевият сок е витаминна бомба

Зелевият сок е отлична доза от ежедневни витамини. Съдържа големи количества витамин С, благодарение на което редовното му пиене намалява количеството на свободните радикали в организма. Зелевият сок съдържа: витамин К, витамин В1, витамин В3, витамин В6, витамин А, антиоксиданти и ензими, подпомагащи функционирането на червата.

Зелевият сок в борбата с настинките

Много хора консумират зелев сок в периоди на повишена заболеваемост, за да се предпазят от настинка. Тази зелева напитка повишава имунитета ни благодарение на високото съдържание на витамин C - малка чаша сок от кисело зеле осигурява източник на около 30 мг от така нужния ни витамин. Дневната ни нужда от витамин C е около 100 мг, така че зелевият сок е отлична подкрепа за изграждане на естествен имунитет.

Зелев сок при хранително отравяне

Оказва се, че зелевият сок е наш съюзник и по време на страдание от хранително отравяне. Когато ядем нещо застояло и имаме неприятна диария, ние изхвърляме много ценни минерали от тялото. През това време електролитите трябва да се попълнят и тялото да се хидратира отново. За целта сокът от кисело зеле е идеален. Дори малко количество сок от кисело зеле не само ще попълни минералния дефицит, причинен от отравяне, но и ще помогне за възстановяване на нарушената бактериална флора. Всичко това е благодарение на здравите бактерии, създадени в резултат на млечна ферментация. Те са основен елемент за поддържане на здрава храносмилателна система, поради което редовното пиене на сок от кисело зеле може да повлияе положително както на червата, така и на храносмилателните процеси.

Кой не трябва да консумира сок от кисело зеле?

Има ли противопоказания за пиенето на сок от кисело зеле? Тъй като има слабителни свойства, не трябва да се консумира от хора, които страдат от хронични заболявания на храносмилателната система. Ако имате проблеми с черния дроб, червата и стомаха, консултирайте се с Вашия лекар, преди да го добавите към диетата си, за да видите дали редовната консумация може да влоши здравето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com